„Мамо, тате, защо се карате?“

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

mamo tate zashto se karate

Когато децата станат свидетели на спорове или размяна на реплики на по-висок тон между родителите си, това ги обърква, плаши и те направо могат да решат, че мама и тате се разделят. Затова е важно да им изясним разликата между спор или несъгласие с нечие мнение от скандал, да ги уверим, че това не означава, че вече не се обичаме или, че не го обичаме него.

И така, как да обясним на детето си защо родителите понякога спорят или дори се случва да се поскарат?

Да различим разногласие от спор

Трябва да обясним, че да имаш разногласие с партньора си означава, че имате различни мнения по един и същи въпрос. Както например един обича крем-супата от броколи, а друг – не, на някой любимият анимационен филм е „Бамби”, а пък други харесват „Спайдърмен”. И това е напълно нормално и няма нищо страшно. А да се караш с някого, означава да водиш битка чрез думи, като така може да нараниш или обидиш този срещу теб.
Нека децата ви знаят, че не всяка дискусия, дори на по-висок тон, е сигнал за раздяла или развод. Че на родителите се налага да обсъждат неща, от които следва да се вземат решения, които касаят цялото семейство, дори ако темата нажежава обстановката.

Да уверим децата си, че ние се обичаме

Обяснете на детето, че понякога, когато родителите се карат, то е защото са имали тежък ден и високият тон, колкото и неправилно да изглежда, помага да се разтовариш и че това се случва на всички понякога. Това обаче, в никакъв случай не означава, че вие не се обичате вече. Поговорете за чувствата и емоциите, че те могат да бъдат много силни и е по-добре да бъдат изказани на глас, отколкото да стоят затворени в нас. Че, когато човек говори и обяснява, той ще бъде разбран и партньорът му ще знае за неговите чувства, по този начин връзката между двама души става още по-силна и здрава.

Децата ни трябва да знаят, че вината не е тяхна

Особено когато спорът е свързан по някакъв начин с детето ни, то може да се почувства отговорно за това. Поговорете с него и му обяснете, че то няма никаква вина за случилото се и че възрастните сами носят отговорност за своите думи и действия.

Когато спорите пред детето се уверете, че го правите честно и по правилата

Ако възникне спор пред децата, играйте справедливо. Не се обвинявайте, не се наричайте с обидни думи и не коментирайте въпроси, които не са подходящи за възраст-та им.

Някои експерти смятат, че честният спор, воден пред малчуганите, реално ги учи как те самите трябва да постъпват в подобни ситуации. Как да изразяват мнение и да защитават позицията си. Това от своя страна ще им даде по-високо самочувствие и самоувереност.

Понякога, въпреки усилията ни да запазим добрия тон, спорът може да извади не особено добри наши черти. Така че, ако нагрубите някого в рамките на разговора, не се колебайте веднага да се извините. Ако това се случи пред детето, още по-добре. Защото признаването на грешките и поднасянето на искрено извинение, са едни от най-ценните неща, които можем да ги научим за взаимоотношенията им с хората.

Да се покажем като едно цяло

Да обясним на децата си, защо понякога се караме може да е не е лесна работа. Но независимо от темата и причината за спора, едно от най-важните неща, които трябва да направим, след като ситуацията се успокои, е да говорим с децата си. И да го направим като едно цяло – двамата, мама и тате. Това ясно ще покаже, че ние сме постигнали съгласие по въпроса, обичаме се и семейството не е застрашено по никакъв начин.

 

Още от Родителство:

breakfast table_47100928   Закуската – защо е толкова важна

   Кога трябва да се обадим на педиатъра

   Как да организираме семейния бюджет

active-children   Как да мотивираме децата си да бъдат активни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

5,626 преглеждания

Comments are closed.