5 факта за ролята на бащата в отглеждането на дететo

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Когато става въпрос за отглеждане на деца, традиционно майката се смята за “основен възпитател”, което предполага, че бащата има второстепенна роля. Настоящите изследвания обаче доказват, че това не е така. Силната връзка между бащата и детето през първите години от живота може да окаже положително влияние върху всяка област от развитието на малчугана.

Ето 5 ключови ползи от активната роля на таткото в ранния етап от развитието на детето:

  • Когато бащата участва активно в ежедневните грижи, детето може да се привърже към него също толкова, колкото и към майката. Бащите, които участват в къпането, храненето и игрите, могат да създадат силна връзка с бебетата си още през първите няколко седмици от живота им.
  • Децата с отдадени бащи обикновено са по-общителни и проявяват по-добър самоконтрол. Всички тези фактори са от ключово значение, когато детето започне да комуникира и да създава приятелства. По-добрият самоконтрол също така е свързан с по-малко проблеми в предучилищна и училищна възраст.
  • Изследванията доказват, че децата, които имат силна връзка с бащите си, се справят по-добре в училище. Бащите, които обичат да се занимават със стимулиращи дейности по време на игра, често отглеждат деца с отлични математически и езикови умения.
  • Когато играят с бащите си, децата се учат да си поставят граници и да контролират емоциите си. Това е така, защото бащите са склонни да играят малко по-грубо от майките. Този вид груба игра може да научи децата как да преценяват рисковите ситуации и да проявяват дисциплина, когато е необходимо.
  • Децата, които се чувстват близки с бащите си, е по-малко вероятно да се борят с депресията на по-късен етап от живота си. Сигурната и здрава привързаност към бащата може да доведе до по-силно самочувствие.

Всички тези факти за бащите показват, че в тяхната роля няма нищо “второстепенно” и те са също толкова важни за отглеждането и развитието на децата, колкото и майката.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,184 преглеждания

Comments are closed.