Как да се справим с предизвикателствата на професия „родител“?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Как да отглеждате спокойно и щастливо бебe

Ани Събева
създател на програма “Спокойни бебета”

Всяко поколение е различно от предходното. Ние се различаваме от своите предци във възгледите и приоритетите си както в личен, така и в професионален план. В това число се включва нашето възприятие и отношение към родителството и отглеждането на следващото поколение.

Всички ние искаме да бъдем възможно най-добрите родители за своите деца, но често срещаме противоречиви съвети как да ги отглеждаме спокойно, уверено и щастливо. Нерядко поставяме под съмнение истинността и качеството на предлаганата от всякакви източници информация. Родителите трябва да се научат да балансират между важните аспекти от развитието на бебето, отделните отговорности и бързата промяна в нуждите на децата и тези на цялото семейство.

Въпреки че звучи сложно, добрата новина е, че можете да разчитате на различните специалисти, които ще ви помогнат в предизвикателствата, които носи професия „родител“. Именно с тази нелека, но от изключителна значимост, мисия са се захванали всички от екипа, който организира форум „Спокойни бебета“. Тяхната работа се основава не просто в създаване на едно събитие с полезна информация и съвети, а е подкрепена от научни изследвания, факти и професионалисти с дългогодишен опит в ранното детско развитие. Това са хора, които са преминали през специфични обучения, свързани с разнообразни аспекти от отглеждането на бебето: раждане, кърмене, захранване, промени в бебешкия сън, бебеносене, възпитание през първата година, педиатрични грижи и други.

Ани Събева, която е създател на програма “Спокойни бебета” и един от организаторите на Форума, споделя следното: “Всеки един от професионалистите, които ще се включат в събитието ще предаде наистина важни уроци и съвети на бъдещите и настоящите родители в грижата за тяхното бебе. Аз съм консултант по бебеносене и съм преминала обучения за кърмене (постпартум дула обучение) и от опита си знам, че още с раждането както новороденото, така и родителите имат нужда от солидна доза подкрепа. В този ред на мисли, и като майка на две деца, съм се посветила на това да помагам на майките в следродилния период в грижите за техните деца.”

Необходимостта от консултации и съдействие от страна на различни специалисти като постпартум дулите, които влизат в ролята на съвременните баби, идва от неготовността на новородените да се приспособят веднага към нашия свят. По тази причина родителите, и най-вече майките, продължават да бъдат сакралното убежище за своето бебе. Но при липса на точни знания и помощ от професионалисти, понякога бъдещите майки остават неуверени как най-добре да се погрижат за своите невръстни наследници.

Съществуват множество стари теории за отглеждане на деца, които с времето са отхвърлени от специалистите, но предходното поколение още вярва в тях. Това понякога води до пораждане на недоверие, разногласия и разминаване във възгледите за правилните методи за отглеждане на бебетата и децата. Сегашните родители се насочват повече към позитивното възпитание, естественото отглеждане и близкия контакт. Те са наясно, че по-честото гушкане на бебето не води до т. нар. разглезване, защото новородените все още нямат знанието какво означава това. Напротив, те имат базови потребности, които трябва да бъдат задоволени. За да се случи това, родителите е небходимо да знаят какви са те. Тук идва ролята на специалистите, които помагат на родителите с тази задача.

Вдъхновени от тази идея, екипът зад форум “Спокойни бебета” събира на едно място различни експерти – Ева Павлина – акушер; Десислава Пеева – IBCLC консултант; Симона Пейчева – основател на Асоциация “Здрав Сън”; Тони Калушкова – създател на център за родители “Happy Mums; Анна Влаева – специалист по ранно детско развитие; д-р Кристин Генкова – педиатър и други, които да разкажат пред родителите как да се грижат за своите деца.

Разбира се, събитието цели да даде ценни познания, но и да създаде възможност на гостите да се запознаят с други родители, с които да обменят опит. По време на Форума ще има базар, в който участие ще вземат водещи български и международни брандове, предлагащи полезни продукти и услуги за бебета и родители. 3 юни ще бъде посветен на знанията, но и на забавленията. Предвидени са кътове за отдих както за родителите, така и за по-големите деца. Не на последно място гостите ще бъдат зарадвани с интересни подаръци и игри за малки и големи.

Събитието е подходящо за всички бъдещи и настоящи родители. Форум “Спокойни бебета” е с вход свободен и ще се проведе на 3-ти юни 2023 година от 9.30 до 17.00 часа в Международно Висше Бизнес Училище.

Форма за записване за Форума: bit.ly/3JSCGQz

Повече информация за събитието:

www.facebook.com/Spokoinibebeta

www.facebook.com/events/900704927904363

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9,791 преглеждания

Comments are closed.