7 препоръки как да изградите умения за съпричастност в семейството си

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
Помогнете на детето си да развие емпатия, като създадете емоционално интелигентна среда.

Детето ви плаче ли, когато и вие плачете? Иска ли да дава паричка на всеки бездомник който срещне? Или пък имате дете, което не забелязва нито сълзите, нито бездомниците? Първото дете може да има дълбоко естествено чувство на емпатия. Второто дете – не чак толкова. Експертите твърдят, че емпатията е в основата на това да бъдеш човек и в основата на всички добри взаимоотношения – лични и професионални. Някои деца могат да я притежават в по-голяма степен от други. Но не се притеснявайте, емпатията – способността да разбирате и споделяте чувствата на другия – е нещо, което според експертите може да бъде подобрено или научено чрез практика.

Но в това първично определение на емпатията липсва дълбочината, която води до промяна и създава добрите взаимоотношения, казва експертът по емпатия и родителски отношения Ричард Вайсбърд. Според него, освен че дава перспектива, емпатията може да премахва ограничения и да подтиквакъм действия.

Може ли едно поколение деца, възпитани в емпатия, да промени света? Представете си политически пейзаж ръководен от емпатични хора. Без глад, бездомни и войни. Представете си училища, пълни с емпатични хора. Никакъв тормоз. Да не говорим, че в домовете основани върху емаптия ще има по-малко конфликти.

Как насърчавате емпатичната среда у дома? За да научите децата си на емпатия, трябва да я проявявате. Стилът “прави каквото казвам, а не каквото правя” няма да помогне в случая. Децата ви наблюдават и ви подражават. Опитайте тези предложения, за да укрепите „емпатичните мускули“ на детето си и да избегнете навиците, които разрушават емпатичния начин на мислене.

Демонстрирайте грижа за околните

Проявявайте загриженост към хората извън вашия кръг, както и към семейството, приятелите и познатите. Дайте на куриера бутилка вода в горещ ден. Присъединете се към уличния музикант с песен, която знаете. Разговаряйте с непознати на опашката в магазина за хранителни стоки.

Не съдете другите. Не наричайте хората с имена. Не се дръжте грубо и неуважително. Не съдете и не говорете обидно за съседите, особено за тези, с които също се срещате и правите барбекю.

Демонстрирайте добри умения за слушане

Ето как:

  • Слушайте и вниквайте в това което ви казват
  • Нека езикът на тялото и израженията на лицето ви показват, че наистина чувате думите на другия (Пр: кимайте с глава)
  • Отговаряйте на това, което казват хората.
  • Не прекъсвайте. Не започвайте да отговаряте, докато някой друг все още говори.

Прощавайте

Помнете, че прошката не е за другия човек. Тя се отнася за вашите действия и чувства. Позволете на детето си да види, че вие сте над дребнавостите.

Не таете злоба в себе си, не търсете отмъщение, не бъдете груби или нелюбезни и не наказвайте с мълчание близките си.

Оспорвайте предразсъдъците и стереотипите

Насърчавайте децата си да бъдат приобщаващи. Това означава, че и вие трябва да бъдете приобщаващи. Каква е вашата група от приятели? Важно е да позволите на детето си да говори за раса, предразсъдъци и стереотипи.

Не се страхувайте да говорите с децата за расата, неравенството и дискриминацията. Ако видите случаи на предразсъдъци или стереотипи, не ги оставяйте да минат без коментар.

Помогнете им да се научат да разпознават, изразяват и конролират чувствата си.

Останалите чувства на детето могат да пречат на способността му да изпитва емпатия, казва Вайсбърд. Помогнете на детето си да се научи да разпознава чувствата на другите хора, когато четете книги или гледате филми или телевизионни предавания.

Не ограничавайте детето си с фрази като: “Спри. Не искам да го чувам” или “Големите момичета не плачат”. Не подценявайте или пренебрегвайте чувствата им. Не пренебрегвайте емоциите, които им е трудно да изразят или се опитват да потиснат.

Насърчавайте отговорността

Позволявайте на децата си да участват в домакинството. Провеждайте семейни срещи, на които да изслушвате техните проблеми и да споделят мнението си. Възлагайте им домашни задължения и ги учете на житейски умения. Позволете им да се присъединят към вас в обществените и доброволчески дейности.

Не обезкуражавайте желанието им да помагат на другите, дори на непознати – като същевременно ги учите на здравословен баланс между доброта и безопасност.

Източник: www.greatschools.org

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,874 преглеждания

Comments are closed.