Кога трябва да се обадим на педиатъра

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Не винаги температурата, дори високата температура или обилно кървящо ударено коляно са задължителни поводи да потърсим помощ от лекар. Но има някои не толкова очевидни ситуации, при които педиатърът ви би искал да му се обадите. 

Температура

Ако детето има висока температура, която не спада до час, час и нещо, след като сте дали температуропонижаващо лекарство и сте третирали с механични методи, като мокри кърпи по тялото или охлаждане. Ако температурата се повлиява от терапията, но се връща отново, веднага след като мине действието на медикамента.

Повод да се консултирате с педиатър, също е вариантът, при който детето поддържа дни наред ниска температура или ако треската се връща отново ден-два след като смятате, че е отминала. 

Коремни болки

При болки в корема, особено ако са от дясната страна. Това неразположение може да е признак на възпален апендикс. Дори да не е това причината, е добре детето да бъде прегледано от специалист.

Силните болки в корема, придружени с разстройство или повръщане, могат да са причинени от натравяне или остър вирус. Ако имате съмнения, че детето ви може да я яло нещо развалено или да е погълнало неподходящи лекарства или препарати, се налага спешна лекарска намеса.

Падане 

Падане или удар, които са причинили подуване в областта на пострадалото място – ръка, крак, глезен. Ако детето се оплаква от болки и на следващия ден или виждате, че някои движения са затруднени, дори да няма видими следи, по-добре е да го заведете на лекар.

Затруднено преглъщане

Ако детето ви има каквато и да е трудност при преглъщането. Освен зачервено гърло или уголемени сливици, причините могат да бъдат засядане на предмет в гърлото или алергична реакция. В тези случаи бързата намеса на доктор е задължителна.

Главоболие, падане или удар по главата

Продължително главоболие, придружено с висока температура или повръщане със сигурност е повод да звъннете на вашия педиатър.

Всяко бебе на възраст до 12 месеца, което е ударило главата си при падане или по друг начин, трябва непременно да бъде прегледано, защото знаците за по-сериозно нараняване трудно се  откриват при толкова малко дете.

За по-големите деца, на възраст над една година, може да изчакате известно време, като наблюдавате поведението му.

Причини за бързо посещение в спешен кабинет след удар по главата са:

–       Има рана и силно кървене

–       Голяма подутина, която е мека на пипане

–       Силно и често повръщане

–       Прекалена сънливост, слабост, затруднено движение или говорене

–       Остро главоболие

Липса на апетит

Необяснима липса на апетит, придружена с температура за повече от два дни или понижено отделяне на урина. 

Обриви

Всякакви обриви, екземи или кожни проблеми, при които започвате да се питате: „Олеле, какво е това?!”

Дали ще са розови пъпчици по бузките на новороденото или огнено червени следи по тялото на изгарящо от температура дете, първият сблъсък с обривите може да включи алармата дори и на най-уравновесените родители. Трябва да знаем, че зачервяването на кожата, пъпките и петната са начина, по който кожата ни реагира на различни дразнители, инфекции, хормонални изменения. В общия случай не са повод за безпокойство. Те са неприятни и досадни, но след известно време отминават сами.

Тъй като имунната система на децата все още не е напълно развита, организмът им е по-чувствителен към вируси и алергии и съответно тялото им реагира по този, не винаги лицеприятен начин.    

Но в случай, че обривът се засилва, разранява кожата или смятате, че нещата просто не ви изглеждат добре, не се колебайте да отидете при педиатър или дерматолог. По-добре да ви каже, че напразно сте се разкарали, отколкото проблемът да се задълбочи.

Ако имате каквото и да е съмнение, или притеснение, или дори само вътрешно усещане, че нещо с детето ви не е съвсем наред, не се колебайте. Винаги се чувствайте свободни да се обадите на педиатъра си или да отидете до спешен кабинет, без значение дали от часа или деня. 

 

Още от дете и здраве:

proletni nastinki   Настинките през пролетта

antibiotic   Антибиотикът – съучастникът на грипа

temperature-baby   Бебето има температура

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

7,774 преглеждания

Comments are closed.