Как да мотивираме децата си да бъдат активни

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


active-children

Повечето деца са природно физически активни и обожават движението. Но това, което може да не е очевидно, е че колкото по-големи стават децата, толкова по-малко започват да се движат и това да бъдат активни може да е истинско предизвикателство за тях. Причините за това са много – от това че може да нямат време от училището, до това, че нямат добър пример, на който да подражават.

Но дори и децата да имат времето и желанието да бъдат активни, родителите може да не искат да ги пускат само в квартала или в града като цяло. Затова възможностите може да са ограничени.

Но въпреки всичко, родителите трябва да внедрят в децата си любов към активния начин на живот. Така ще му помогнете и за в бъдеще да води един здравословен начин на живот.

Защо е важно да бъдем активни?

Когато децата се движат и спортуват, ще могат да правят нещата, които искат и от които имат нужда, без да имат проблеми. Телата им укрепват и могат да бъдат контролирани, тъй като упражненията осигуряват ползите от това, а именно: укрепване на мускулите, контролиране на теглото, намалява риска от диабет, влияе за добрия сън и помага да бъдем по-позитивни и да имаме здрав и хубав вид.

Физически активните деца са по-склонни да бъдат академично мотивирани, будни и успели. Чрез спорт също така децата изграждат самочувствие.

active-children2

Какво ги мотивира?

Има три основни неща, които окуражават детето да спортува:

Избирането на подходящ спорт, които да е съобразен с възрастта на детето. Ако не го съобразите, детето може да бъде отегчено или  разочаровано

Даването на достатъчно възможности за това да бъдат активни. Децата имат нужда родителите им да ги водят до игрища, където могат да играят или до други места, които са подходящи за спорт.

Да се забавлявате. Децата няма да правят нищо, ако не се забавляват.

Когато децата се забавляват, те ще искат още и още. Когато практикуват дадено умение, независимо дали е плуване или каране на колело, децата се чувстват удовлетворени и полезни.

Децата в предучилищна възраст имат нужда от спорт, който да развива основните двигателни умения като хвърляне на топка, каране на колело, ритане на топка, танцуване и тичане.  А ако всичко това е заедно с мама и татко – удоволствието ще е двойно.

Помнете, че всяко дете е физически активно, то просто има нужда от малко побутване. Позитивното отношение на родителите към спорта ще помогне на децата да заобичат това, което правят и да чувстват, че имат нужда от активност.

Но не забравяйте, че ви е сте най-добрият модел за подражание. Ако вие сте физически активни, то и детето ви ще бъде такова и ще има интерес към спорта.

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

4,749 преглеждания

Comments are closed.