Клептоманията при децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kid_did_something_wrong

Клептоманията е вид психическо разстройство, при което не може да се удържи на желанието да се крадат тайно различни предмети. Хората, намиращи се в това състояние, използват всеки удобен момент, за да си присвоят чужди вещи, най-често незначителни и с малка стойност, като например химикалки, играчки, дискове, дори кламери. Следователно целта на клептоманите не е печалба. Те изпитват патологично удоволствие от самия акт на открадването, без то да е свързано с каквито и да било користни цели.

Важно е да знаете, че клептоманията е болест, а не проява на лоши намерения. Лекарите обясняват, че човек не се ражда клептоман, а с вродена предразположеност към подобни желания. Клептоманът е подвластен на болестен страх. В повечето случай той осъзнава, че действията му са вредни, но импулсът за кражба е твърде силен. Понякога кражбата е резултат на моментна психическа криза. Тя помага стресът да отмине за кратко време. Клептоманската кражба е своеобразна зависимост – непреодолимото желание да се открадне трябва да бъде задоволено, след това настъпва облекчение, което бързо се заменя с вина, срам и страх. Те се преодоляват с нова кражба и така кръгът се затваря.

Проучване на британски и американски неврофизиолози доказва, че клептоманията като състояние е близка до пристрастяването към хазарта и други форми на поведение, свързано с нарушената способност да оценяваме последствията от действията си. Нарушенията в областта на предфронталния лоб могат да доведат и до други по-тежки състояния на зависимост, като наркомания и алкохолизъм.

Това разстройство обикновено започва в тийнейджърска възраст, но в немалко случаи се проявява още в ранните детски години. Проучвания показват, че състоянието се среща по-често сред жените. Може да се предизвика от стрес, дългосрочно интензивно напрежение, хранителни разстройства или друг психологически проблем.

Симптомите на клептомания могат да се проявят още около 4-5-годишна възраст. Смята се, че клептоманията е обвързана с нивата на серотонина в мозъка. Това е веществото, което регулира емоциите, настроенията и чувството за щастие. Според някои клептоманите са хора, страдащи от една или друга форма на депресия. Разстройството може да бъде причинено и от мозъчна травма.

Основен сигнал за евентуален проблем е появата на играчки или други предмети, които знаете, че не принадлежат на детето ви. Има няколко симпотима, по които може да съдим, че става дума за клептоман, а не за крадец – той винаги действа сам, без помощници; кражбата е продиктувана от усещане за гняв или тъга; по време на процеса на крадене възниква чувство на облекчение и удовлетворение. Наблюдават се и следните прояви:

  • Необичайно приповдигане на настоението
  • Рязка смяна на емоциите
  • Моменти на внезапна еуфория
  • Детето краде дори ваши вещи, които внезапно изчезват. След време ги откривате сред неговите неща или на странно място из вкъщи.
  • Проблеми в общуването с връстниците (тъй като клептоманите не се нуждаят от компания или съучастник)

Трябва да знаете, че клептоманите не страдат от халюцинации. Те не са шизофреници. Също така е важно да се има предвид, че в дадени случаи децата крадат, защото не могат да имат дадена играчка или друг желан предмет. Това не ги прави клептомани. Може да е единичен случай или да се повтаря периодично, ако често не се удовлетворяват всички негови желания за нови играчки. Така или иначе, ситуацията отново има нужда от вашата намеса, защото детето не бива да свиква да си набавя всичко, което не може да има, по този начин. Нормално е, когато детето расте, да експериментира с позволените неща и лимитите. Това не го прави патологичен клептоман. Намесете се, ако видите, че проблемът не отмине от само себе си. Статистиката показва, че при своевременно и добро лечение в много голяма степен се прекъсва поредицата от интензивни кражби.

Съвети към родителите:

  • Трябва да осъзнаете, че клептоманията е болест, а не криминален злонамерен акт.
  • Това е проблем, който няма да отмине с времето. Детето има нужда от специално внимание и грижи.
  • Потърсете помощта на специалист, защото вероятността да се справите сами трайно е малка.
  • Имайте предвид, че клептоманията може да не се проявява дълго време, но все още да не е изчезнала.
  • Заемете вниманието на детето с нова дейност – спорт, изкуство, език и др. Така вниманието му ще се отклони в друга посока.
  • Знайте, че колкото по-малко е детето, толкова по-голям е шансът да се справите бързо с проблема.
  • Не лекувайте детето сами, без консултация със специалист, особено с различни медикаменти или антидепресанти.
  • Много е важно да не обвинявате или обиждате детето си, а с разбиране и внимание да му помогнете и заедно да решите този проблем.

 

Още по темата:

 Лъжите, които децата изричат

 Как да се справим с лошото поведение

Защо децата крадат?

Дисциплината на малките деца 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

7,512 преглеждания

Comments are closed.