Дисциплината на малките деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

discipline

Има ли родители, които не са изпитвали едновременно безрезервна любов и гняв, и разочарование от децата си?

Нашите любими малки деца изпробват нервите ни, защото те изследват границите около тях. Всеки ден, малко по малко, те усъвършенстват нови способности и нямат търпение да ги упражнят.

Понякога е трудно да контролирате малките, но определянето на правила и граници сега, когато детето ви се учи на това кое поведение е допустимо и кое не, ще ви помогне да предотвратите по-големи проблеми занапред.

Има няколко неща, които можете да направите, за да задържите детето си в правия път.

Бъдете последователни

Когато става въпрос за дисциплина, от голямо значение е да бъдете последователни. Родителите, които не държат на правилата имат деца, които разсъждават по същия начин. Например, ако кажете на детето си, че закъснението е признак на лошо поведение, трябва да го приложите. Предупрежденията важат единствено за неща, които вие самите следвате. Празните приказки и заплахи подронват пълномощията ви. 

Не забравяйте, че децата се учат, като гледат възрастните и най-вече техните родители. Затова вие трябва да сте модел за подражание. Когато молите детето си да си събере играчките, ще направите много по-голямо впечатление, ако разчистите и вашите неща, отколкото, ако оставите разхвърлено. 

Премахнете изкушението

Знаете, че детето ви иска да изследва и изучава света. Децата по природа са любопитни, затова най-мъдрото решение е да премахнете изкушението, ако това е възможно, разбира се. Това ще рече, че неща като телевизия, телефони и видео игри трябва да седят настрана, както и всички неща, които детето ви може да дъвче и да сложи в устата си като бижута, копчета и други малки неща.

Винаги дръжте лекарствата и почистващите препарати далеч от досега на детето.    

Разсейвайте вниманието

Ако вашият мъник, лазейки, се запъти към опасни предмети за игра, спокойно кажете „Не!” или махнете детето от мястото и го разсейте с друго интересно за него нещо.

Важно е да не биете или шамаросвате детето си. В тази възраст децата са неспособни да направят връзка между поведение и физическо наказание. Единственото послание, което то ще разбере е, че е напълно нормално да удариш някого, когато си ядосан.
Пауза

Ако се налагат по-сериозни мерки, за да вразумите детето си, „паузата” може да е доста ефективна форма на дисциплина. Например, ако едно 2-3 годишно дете удря, хапе или хвърля храна на пода, трябва да му се обясни, защо това поведение е недопустимо, след което да го поставите на стол или да го оставите в друга стая за 2-3 мин., за да се успокои.

Като ориентир колко да продължи паузата може да кажем, че една минута отговаря на една година. Тоест, ако детето ви е на 3 години, значи паузата е добре да бъде около 3 минути, ако е на 5, тогава паузата може да е 5 минути. Кратките паузи могат да са ефективни, но по-продължителните може да накарат детето да се разбунтува и да не се подчини, с което усилията и авторитетът ви ще бъдат подронени.

Как да избегнете внезапното раздразнение

Дори и най-доброто дете на света може от време на време да избухва. Такива неща са нормални в тази възраст, тъй като разбират повече отколкото могат да изразят и това често води до раздразнение, когато не могат да изразят нуждите си.

Те изразяват чувството си на безсилие, когато не могат да облекат кукла или да се разберат с някой връстник. Тази борба може да настъпи, когато детето иска повече.

Най-добрият вариант да се справите с внезапното раздразнение е да го избягвате, когато е възможно. Има и няколко стратегии, които помагат:

–         Уверете се, че детето ви не се преструва само и само, за да привлече внимание. Опитайте се да си създадете навик да улавяте момента, когато детето ви се държи добре и го награждавайте с внимание за добро поведение.

–         Давайте контрол на децата ви над малки неща. Това може да задоволи нуждата за независимост. Предлагайте му малките избори като това дали иска да яде ябълка или морков.

–         Когато децата си играят или се опитват да овладеят нещо ново, предложете им играчки, подходящи за тяхната възраст. Също така, започнете с нещо дребно, преди да възложите по-сериозни задачи.

–         Трябва да познавате границите на детето. Ако знаете, че е изморено, не ходете до магазина и не го карайте да се преуморява.

–         Трябва добре да прецените нещата, преди детето ви да поиска нещо.

Когато избухне

Когато детето ви избухне, останете хладнокръвни. Не усложнявайте проблема, като самите вие се притесните. Игнорирането на това поведение е друг начин да се справите с него – продължавайте да вършите нещата си и не обръщайте никакво внимание на детето, но все пак го дръжте под око. Ако детето е на място, където има опасност да се нарани или виждате, че може да нарани някой друг, заведете го на тихо и безопасно място, за да се успокои. 

Когато развият езиковите си умения и узреят повече, децата започват по-лесно да се справят с внезапното избухване.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

9,442 преглеждания

Comments are closed.