• Няма категории

Тиквеник с точени кори

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

tikvenik s tocheni kori

Сладката баница с тиква е сред любимите рецепти за Бъдни вечер и Коледа. Ако сами разточите корите за нея, всички ще почувстват съвършенството.

Необходими продукти:

за тестото:

- 1 яйце
- 50 мл олио
- 1 с. л. оцет
- 1 ч. л. сол
- 300 мл вода
- 600 г брашно за тестото
- 100 г брашно за доизмесване и точене
- 200 г меко масло

за плънката:

- 500 г тиква, настъргана тиква
- ½ ч. ч. захар
- ½ ч. ч. счукани орехи
- 2 с. л. овесени ядки
- 1 ч. л. канела
- 1 щипка карамфил
- 1 ч. л. настъргана портокалова кора
- пудра захар с канела за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява заедно със солта. В средата се прави кладенче и там се слагат яйцето, олиото, оцетът и водата. Тестото се меси, докато престане да лепне.

2. Тестото се разделя на 3 топки, а всяка топка на 4 парчета. Всяко парче се оформя на топка и се завива с кърпа. Топките почиват 30 мин. на стайна температура.

3. Всяка топка се точи на кора с диаметър 20 см, намазва се с масло. Правят се 3 купчинки по 4 питки. Най-горната питка не се маже с мазнина. Слагат се за 30 мин. в хладилника.

4. Всяка купчинка се разточва на кръг с диаметър 40 см, намазва се с масло и се сгъва на плик. Почива в хладилника 30 мин.

5. Трите плика се разточват отново на големи правоъгълници и се режат по дължина на по 3 ленти.

6. Смесват се настърганата тиква, захарта, канелата, карамфилът, овесените ядки и портокаловата кора.

7. В средата на всяка лента се слага плънка от тиквата и се навива на руло. Рулата се слагат на разстояние от 1 см едно от друго в тава. Пекат се в загрята фурна на 190° С, докато се зачервят. Поднасят се поръсени с пудра захар и канела.


За Коледната ни трапеза се погрижиха:
 

menu logo  списание Меню
  www.menumag.bg

 

Вижте още празнични рецепти:

   Шарени бисквитки

bread-for-christmas   Питката за Бъдни вечер

   Коледен щолен

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно

1,987 преглеждания

Comments are closed.