• No categories

Питката за Бъдни вечер

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bread-for-christmas

Освен голямото парче дърво, което крепи празничния огън, бъдник на някои места из страната се нарича и специалната питка, която се приготвя за трапезата на Бъдни вечер. Ето и рецепта за вкусен коледен бъдник. Не забравяйте, че и хлябът трябва да е постен – т.е. да не съдържа яйца или мляко. В тази питка се слага паричка и дрянови или върбови клончета за здраве.

Ще ви е необходимо:

1 кг брашно

Пакетче мая или 2 чаени лъжици суха мая

1½ – 2 чаени чаши вода

Няколко щипки сол

Чаена лъжичка захар

Семена за овкусяване или украса

1-2 супени лъжици олио

Маята се размива с топла вода заедно със захарта. Постепенно се слагат няколко лъжички от брашното и се бърка. Щипката сол се поставя в останалото брашно и то се прибавя към маята. Омесва се тесто с помощта на олиото и се оставя да втаса около половин или 1 час на топло. По желание в него могат да се сложат различни семена – слънчогледово, ленено, маково, сусам, както и натрошени орехи. Паричката се поставя в тестото при месенето. Питката се пече в намазнена тавичка до почервеняване. След като се извади, тя се поръсва с малко вода и се завива добре с кърпа.

На празничната трапеза най-възрастният в къщата разчупва питката и подава парче на всеки. Парата носи късмет, плодородие и професионални успехи на този, който я намери.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

20,035 преглеждания

Comments are closed.