Примерно безмесно меню за деца от 8 до 12 месеца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo
menu-bebe

Децата трябва да се хранят пълноценно, затова постите не се отнасят за тях, но ако желаете да разтоварите дневното им меню веднъж седмично, това с нищо не би им навредило.

Ето едно такова, което съчетахме с помощ от други майки.

Закуска

Грис с банан и масло

Необходими продукти за една порция:

1 банан

1/2 к.ч. грис

1 ч.ч. вода

1 ч.л. краве масло
1ч.л. кафява захар
Начин на приготвяне: След като заври водата, на тънка струя изсипете гриса и бъркайте докато се сгъсти кашата. Отстранете от огъня, охладете и добавете пасирания банан и маслото. Можете да добавите лъжичка кафява захар.

Междинна закуска

130-150 мл прясно изцеден сок – от ябълки, моркови или смесен + домашно приготвена овесена бисквита.

Обяд

Кюфтета от извара и моркови

Необходими продукти:

300-400 грама извара
2-3 моркови
1 ч.ч. грис
5 с.л. брашно
2 яйца
по 1 щипка сол и захар
пресен копър
1 с.л. олио

Сварете морковите и ги настържете на едро ренде, смесете ги с изварата, подправките, гриса, брашното и яйцата. Сместа не бива да е прекалено гъста, но и не трябва да е течна.
Оформете топчета колкото орех, сплескайте ги леко между дланите си и изпечете на 200 градуса във фурната в застлана с хартия за печене тава и намазана с олио.
Сервирайте със салата от домати.

Следобедна закуска

Пюре от круша и банан

Необходими продукти за 1 порция:

70 гр. круша

50 гр. банан

50 мл. вода или адаптирано мляко

Измийте, обелете и нарежете плодовете на парчета. Сварете круша и пасирайте заедно с банана. Ако е необходимо добавете 1-2 ч.л. адаптирано мляко, за да разредите пюрето или натрошена бисквита, за да го сгъстите.

Вечеря

Крем супа от карфиол и лук

Необходими продукти:

1 морков

1 глава карфиол

1 глава лук

1 с.л. пресен лимонов сок

15 гр. препечено брашно

1 ч.л. масло

Сварете почистения карфиол в подсолена вода, а нарязаните на ситно моркови и лук задушете в маслото, след като омекнат прибавете препеченото брашно, разбъркайте добре и долейте от водата, в която е врял карфиолът.

Варете супата още 15 минути. Накрая добавете сварения карфиол и пасирайте.
За по-големите деца можете да добавите препечени крутони и лъжичка кисело мляко или квасена сметана.

 

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бебешка кухня

Етикети:

12,609 преглеждания

Comments are closed.