Бананите – идеални за захранване на бебето с твърда храна

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bebe_banani

Бананите са едни от най-често препоръчваните храни за хлапетата. Те не случайно са и сред едни от първите храни, с които захранваме бебето между 4-я и 6-я месец.

Бананите са хранителни, сладки и вкусни и повечето бебетата реагират положително на включването им в тяхното меню. Обикновено след като познаят вкуса на бананите, повечето бебета реагират с нетърпение да ги консумират, веднага щом усетят аромата им. Те са чудесен избор за една от първите твърди храни, с която да се захрани бебето.  Даването на банани на бебето го прави щастливо и доволно, заради сладкия вкус, а родителите няма от какво да се притесняват при храненето с този плод, защото той е истинска банка на полезни хранителни вещества, минерали и витамини.

Един средно голям обелен банан, около 125 грама, съдържа средно:

110 калории

0,5 гр. мазнини

0 гр. холестерол

3 гр. фибри

15 гр. захари

2 гр. протеини

30 гр. въглехидрати

75 мл. вода

много калий – близо 400 мг., калций, фосфор, желязо, витамини С, В, Е и бетакаротин

Бананите са лесно усвоими от човешкия организъм, много рядко при някои бебета се проявява алергия към тях. В САЩ наричат бананите „идеалната храна за бебета“.  Те са перфектния плод, с които подрастващите могат да преминат към консумацията на твърда храна, което според педиатрите трябва да стане между 4-я и 6-я месец. Бананите са и чудесна закуска за по-големите деца заради сладкия си вкус и високата им енергийна стойност.

Кои банани са подходящи за бебетата:

Бананите, които са ярко жълти, с жълто-зелени дръжки са за предпочитане пред онези, които вече имат кафеникави петна по кората. При обелване кората трябва да се отделя лесно от сърцевината.

Как да съхраняваме бананите:

Съхранявайте бананите на стайна температура, а не в хладилник. Количеството, което остане след като приготвите пюре, можете да приберете в затворен съд за няколко часа в хладилника, но дори и така прибрано, то със сигурност ще покафенее. Това не влошава качеството на банановото пюре, но не го оставяйте да престоява твърде дълго. Употребете го най-късно на следващия ден. 

www.purvite7.bg

 

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Бебешка кухня

Етикети:

24,027 преглеждания

Comments are closed.