• Няма категории

Полезни рецепти с грозде

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

grozde

Предлагаме ви четири лесни рецепти, подходящи за есенния сезон.

За мама и татко:

Салата със синьо сирене и грозде

- 1 зелена салата

- 1 стрък пресен лук

- 100-150 гр. синьо сирене

- Шепа гроздови зърна и/ или няколко стафиди

- 1 домат

- Балсамов оцет ( или лимонов сок по желание)и зехтин за подправяне

Всички зеленчуци се нарязват и се смесват, сиренето се натрошава и се поръсва. Добавят се гроздовите зърна – цели или на половинки. Овкусява се с подправките.
 


Пудинг от грис със стафиди

За една порция

- Около 30 г. грис (повече при желание)

- 150мл. прясно мляко

- Захар по желание

- 1 яйце

- Чаена лъжичка масло

- Шепа сушени сливи

- Лимонена кора на вкус

- Ванилия на вкус

В кипящото подсладено мляко се слага щипка сол и се сипва грисът при непрекъснато бъркане, докато се образува гладка каша. Маслото се разбива със захарта и жълтъка на яйцето, прибавя се изстиналата каша от грис, както и лимонената кора и ванилията. Белтъкът се разбива на твърд сняг и се прибавя с бъркане към останалата смес. Стафидите се накисват във вода или при желание в ром или ликьор, докато набъбнат и омекнат. Сместа се изсипва във форма, намазана с масло, а отгоре се поръсват стафидите. Пече се на умерена фурна до покафеняване. Поръсва се с пудра захар или сироп.
 

За бебето:

Пасиран компот от грозде

- 150-200 гр. грозде (или повече по желание)

- Чаена лъжичка захар (ако гроздето е по-сладко компотът може да се приготви и без захар)

Плодовете на гроздето се измиват и почистват от семките. Добре е ципите на гроздето също да се премахват. Вари се в подсладена вода до омекване на плода. Може да се вари с ципите, а при желание те да се отстранят след варенето. Компотът може да се приготви и със сушено грозде – стафиди. Готовият компот се пасира, като гъстотата на полученото пюре се определя от количеството на водата.
 

Сок от грозде

- Грозде

Гроздето се измива добре. С машинка за сокове се изстисква. За да е по-чист сокът, препоръчително е семките и люспите да се премахнат. Може да се разреди с вода.

Добър апетит!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Вкусно Хранене

4,715 преглеждания

Comments are closed.