Няколко стъпки за здрави зъбки

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo


girl brushing teeth-1

За да са здрави зъбките на нашите деца, понякога трябва да направим повече от няколко стъпки. Едни от нас се изкачват по стръмни пътечки, връщаме се там, от където сме тръгнали, понякога стъпките са “великански”, друг път “миши” (като в старата детска игра). Разбира се, не мога да обещая, че ще дам тези стъпки и фокус-мокус – всичко е наред. Нито, че съветите ми са безотказно работещи. Някои от моите предложения за едни родители ще са нови, а за други – не. При едни деца ще работят, а при други – не. Но винаги си струва да си припомним и да опитаме, защото дори и най-малката “миша” стъпка в полза на здравите зъби за нашите деца си струва усилието. За най-важна смятам мотивацията да се грижите за зъбките на своето дете, така че щом четете този текст – поздравления! Вие сте един от родителите, които се интересуват активно и са загрижени, значи ще успеете в нелеката задача, свързана с профилактиката на детските зъбки.

И така да започнем с:

Хигиената

Тя започва от пробива на първото зъбче – бебешка паста без флуор и силиконов накрайник вършат чудесна работа. Нека това да бъде и игра, и забавление, и добър повод да обясните дори на най-малките какво правите и защо го правите. Важно е да се създадат навици, които детето с лекота да е приело още мъничко.

За дечковците, които седят в столчето за хранене предлагам след вечеря да сипете две лъжици вода в пластмасова чашка и да изстискате малко бебешка паста за зъби без флуор (колкото грахово зърно) и после да разбъркате. Дайте я на детето заедно с някоя детска четка за зъби (на пазара има много предложения със специални любими герои) и готово! В повечето случаи децата слагат почти всичко в устата си и искрено се забавляват и “мият сами” зъбките си. Което пък е вашата постигната цел. Добре е след това и вие самите да се намесите в измиването – децата ви все още не са толкова добри в това, а добрата хигиена трябва да е налице още от самото начало.

Когато Сънчо дойде

Важно е след като зъбите са измити да не приемат нищо друго освен вода. Разбира се, много от децата имат неспокоен сън и настояват да пият сокове, мляко или да бъдат кърмени през нощта.

Знам колко тежък е синдрома на недоспалия родител, но също знам, че си струва да опитате да спрете даването на храни и сокове по време на сън и след като сте измили зъбите. Остатъците от хранителни вещества полепват по зъбките, а по време на сън не се отделя много слюнка, която да ги “отмива” и така се създават условия за поява на кариес.

Лошите навици

Те са много. Като започнем от това да научим децата, че когато са нервни, тъжни или неспокойни едно бонбонче ще спаси положението. Просто не успокоявайте децата като им давате сладки неща. Те са по-скоро наказание за здравето им.

Когато децата не се хранят редовно и под режим те огладняват и първото нещо, за което се сещат е нещо сладко – опитвайте се да избегнете този моменти да им подавате качествена храна за основни ястия и леки закуски. Също така, не е добре да оставяте детето да се приспива с бутилката мляко или пък да използвате биберон-залъгалка потопен в мед или нещо сладко.

Храненето

Храненето на децата е изключително важен момент за здравите зъбки, а те пък са важни за доброто хранене и здравето на целия организъм. Най-важно и най-познато е значението на състава на храната – най-вредни за децата са сладките храни и газирани напитки, чипсове, солети, зрънчо и т.н. Особено когато става за дума за междинни хранения – например докато децата играят на площадката или по време на разходка – тези храни полепват по зъбите и остават дълго време там.
Това води до бум от бактерии, които се размножават върху хранителните остатъци, образуват киселина и помагат на плаката да превърне устата на детето ви в своя територия.

В случая алтернатива би могъл да бъде един шейк с ягоди (много полезни, защото са нежни за към зъбките и съдържат витамин C и други полезни вещества), както и фрешове (без да се набляга на цитрусите, които могат да бъдат агресивни към зъбния емайл).

За закуските – предлагайте плодове като ябълки или нарязани моркови, чушки – те може да не са сред най-любимите на някои деца, но за сметка на това самото и дъвчене почиства зъбите, така че отново си струва да опитвате и да настоявате, защото много по-трудно е да се лекуват вече развалени зъбки.

Лекарските грижи

Изберете добър зъболекар за Вас и Вашето дете. Наистина трудно е да се каже как да стане това, защото изборът е много лично нещо, но все пак – нека вашият зъболекар не претупва прегледите и профилактичните процедури, нека отделя достатъчно време, за да отговори на всичките ви въпроси, нека позволи на детето ви да свикне с него и в никакъв случай не упражнявайте сила! Така можете да създадете силен страх, който да пречи на детето за дълго време. В крайни случаи може да се пристъпи към седация (което не е пълна упойка) и необходимите неотложни процедури да бъдат изпълнени.

Спокойно, без стрес за децата. Не плашете деца със зъболекаря! Нека първите посещения бъдат само за опознаване и детето да свикне с обстановката, хората, самата техника, за да може то да се отпусне и да съдейства.

Митовете

Те се ширят надлъж и нашир у нас и за съжаление дори и сред някои специалисти. И все пак, ето някои неща, на които да не се доверявате:

- „Няма значение, че млечните зъби са развалени, нали ще се сменят“ – повярвайте, има значение! Развалените зъбки могат да болят много силно, могат да попречат на правилното хранене, а липсващо млечно зъбче може да причини сериозни проблеми за постоянните зъби (възможно е зародишът на постоянния зъб да остане в костта).

- Дъвката – дъвченето на дъвка само по себе си не е вредно (зависи от състава на самата дъвка разбира се) – при дъвченето се стимулира процеса на отделяне на слюнка, която е много полезна за самите зъбки. Отделно по самата дъвка полепват много от хранителните остатъци останали в недобре изчистени фисури на зъбчетата.

В заключение и от личен опит бих искал да кажа – Вашата мотивация е най-ценното и една от най-големите стъпки към здравите зъбки! Но е важно в този процес да участват всички – от вас и децата, до всички останали, които поемат грижите за децата – бабите дядовците, възпитателки в детската градина и в училище, детегледачки и прочее. От време на време те толкова много искат да се харесат на малчуганите ви, че са склонни да купуват всякакви лакомства и да пропускат миенето на зъби.

Материалът е подготвен с любезното съдействие на Д-р Костадин Харалампиев
София, ул. „Д-р Стефан Сарафов” 20
тел: 02 480 60 49, 0888 436 838
info@mintclinic.com, www.mintlclinic.com

8889_VisionAquafresh_MakeBurushingFun_148x105_All_Ideas01-01d

 

 

 

 

Още за десткото здраве:

 diabet pri deca_7186159 (2)   Детският диабет

   Къде се крият витамините?

Kalyavaneto-1   Каляването – силата е във ваши ръце

   Кога трябва да се обадим на педиатъра


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,970 преглеждания

Comments are closed.