Каляването – силата е във ваши ръце

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

kalyavane

Като родители непрекъснато се притесняваме дали детето няма да настине. Гледаме да го завием добре, да го облечем дебело, за да не го се намръзне… Няма лошо в това, но тогава защо децата пак се разболяват? Причините разбира се са комплексни, но според някои, може да спомогнем за намаляване на риска от настинка при детето, ако се погрижим да е добре калено. Какво значи това?
 

Раждането на една традиция

Според вярванията богинята Тетида носила своя новороден син Ахил и го топила с главата надолу в леденостудената река Стикс, която течала покрай царството на мъртвите, за да го направи неуязвим за болести и оръжие. И го постигнала, само че петата му останала уязвима, понеже за нея го държала богинята.

Каляването, или още наричано моржуване, днес е предимно северен патент. Практикуват го главно народите от Северна Европа, особено скандинавци и руснаци.

Според различни експерти по медицина потапянето в ледена вода подобрява изключително много кръвообръщението и пълни мускулната тъкан със свежо обогатена с кислород кръв.

Каляването е много полезно и за укрепване на имунната система срещу всякакви, а не само простудни заболявания. То помага и срещу постоянно мутиращите щамове на грипа, както и за справяне с алергиите, от които страда вече повече от 30% от населението у нас.

kalyavane

Как можем да се калим?

Ключовата дума в случая е адаптация. Организмът може да се справи с различни ситуации, ако е имал времето да се адаптира. Запомнете, че адаптацията е процес, който става бавно и постепенно. Затова, ако искате да се калите, не стресирайте организма си, дайте му нужното време, за да го постигнете. Внимателно увеличавайте продължителността и силата на процедурата. Също така се съобразете с индивидуалните особености на детето като възраст, здравословно състояние и сезона, през който го калявате.

Трябва да знаем, че има няколко вида каляване: потапяне в студена вода, взимане на леден душ, разтриване със сняг, налагане със студени кърпи, потапяне на краката във вода. Най-лесно може да го практикувате, като редувате топла със студена вода, докато се къпете. Бързата смяна има ефект върху кръвоносната система и възстановява клетките на организма. Може да започнете постепенно, от краката към цялото тяло. Рaзтриването със сняг също ще помогне да сте здрави през годината и да не настивате, като сте на течение.

Каляването може да започне още от най-ранна детска възраст. Първото, което трябва да направите, е да не завивате детето прекалено много. Също така, при къпане може да го изплаквате, като редувате хладка и топла вода, за да стимулирате кръвообръщението и естествената терморегулация на тялото. Проветрявайте редовно стаята на детето, в която въздухът трябва винаги да е свеж. Преди да започнете да го извеждате навън, особено в по-студен период, в продължение на няколко дни проветрявайте по-продължително стаята неколкократно, за да свикне детето постепенно с ниските температури.

Каляването трябва да става целенасочено, търпеливо и постепенно. То е начин на живот. Не забравяйте, че най-малко боледуват децата, които живеят най-свободно и най-необременено.

майка и дъщеря Прочетете още за настинките 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

12,120 преглеждания

Comments are closed.