Бременност и спането по гръб

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

bremennost spane

Ако обичайната ви поза за спане е тази по гръб, няма проблем да продължите с нея и през първия триместър от бременността. Но когато матката ви започне да натежава и да се уголемява с по-бързи темпове, след третия месец, най-добре е да изберете друга поза.

Когато лежите по гръб, матката ви притиска главната вена (вена кава), която връща кръвта от долната част на тялото ви към сърцето. Когато сте заели тази поза за по-дълго време, това може да попречи на притока на кръв и хранителни вещества към плацентата и бебето.

Това е потенциално опасна ситуация, особено ако страдате от високо кръвно налягане, от което зависи количеството кислород и хранителни вещества, които бебето получава. Ако страдате от подобни здравословни проблеми, посъветвайте се с лекаря, който следи бременността ви и той ще ви посъветва да спите и лежите на една страна, дори и в началните етапи на бременността.

Ако сте заспали на една страна, но се събудите, лежейки по гръб, не трябва да се притеснявате. Човек се върти по време на сън през цялото време и това не би трябвало да има сериозно неблагоприятно въздействие върху здравето – вашето и на бебето.

Въпреки това, опитайте се да се научите да спите, обърнати настрани или подпряна в полу-легнало положение. Ако се налага, поставете възглавници между краката си, под бедрото или зад гърба, за да направите позата си за спане по-удобна.

Най-подходящата поза за спане по време на бременността е обърната на една страна, за предпочитане лявата, с леко свити в коленете крака, т. нар. “SOS” поза. Когато сте обърнати наляво, се увеличава притокът на кръв и хранителни вещества, които достигат до плацентата и бебето.

Ако се оплаквате от киселини, може да си сложите възглавници под главата и гърба, така, че да спите под ъгъл 30 градуса.


Вижте също: Сънят през бременността

Още от Бременност:

   Движения на бебето

   Косата през бременността и след раждането

   6 начина да увековечим бременността си

   Връзката между бебето и майката

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Бременност

42,050 преглеждания

Comments are closed.