Косата през бременността и след раждането

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Първо – факт е, че по време на бременността и в периода след раждането, косата ви ще мине през някои основни проблеми. Някои дами не се сблъскват с големи предизвикателства през тези девет месеца, поне що се отнася до косата. Други – пък са истински щастливки, защото най-накрая настъпва период, в който да се наслаждават на красива и буйна грива. Но уви, повечето от нас имат проблеми, които се нуждаят от своевременно решаване.

Ето някои от най-честите проблеми с косата, с които се сблъсква бременната жена и начини да се справи с тях. Не забравяйте обаче, че при всеки ситуацията е различна и ако се налага най-правилното нещо е да се консултирате с вашия лекар.


Полуделите хормони

Проблемът: В някои случаи, може да усетите промените с косата си, още в самото начало на бременността. Помнете, всичко, което се случва вътре в тялото ни, дава израз през косата и скалпа. Има жени, при които косата изсъхва, а скалпът започва да се лющи. При други е точно обратното – може да усещате косата си мазна и мръсна през цялото време, дори часове, след като сте я измили. И в двата случая може да обвиним хормоните, чието поведение през деветте месеца на бременността може да ни дойде в повече.

Решението: Първо погледнете козметиката, с която разполагате. Може би се налага да смените шампоана или балсама, който сте ползвали до момента. Има специални медицински продукти, които ще ви помогнат да се справите със състоянието на косата и скалпа ви. Ако видите, че това не помага, консултирайте се с вашия фризьор, той ще ви помогне да изберете най-правилната грижа.


Лудото желание за промяна

Проблемът: Като жени, няма как да не се съгласим, че когато се случват големи промени в живота ни (а очакването на бебе със сигурност е една от тях), ние имаме способността да си прибавяме и още. В тази връзка, ние предприемаме стъпки към драстични промени във външния си вид, не винаги успешни. И докато много жени, особено в първите месеци от бременността избягват боядисването на косата, решават, че рязка промяна на прическата е това, от което имат нужда.

Решението: Голяма промяна в прическата, особено ако е импулсивна, често води до разочарование. Така, че преди да седнете под ножицата, поемете си дълбоко въздух и помислете добре –искате ли наистина тази промяна или желанието ви е резултат от положението ви на бременна. Вече е друг въпрос, ако сте мислили по въпроса и сте обмисляли промяната преди това. Не е зле да помислите също дали новата ви прическа и външен вид ще подхождат и ще ви е комфортно с тях, предвид промените и начина ви на живот, които ви предстоят. А и все пак, като краен вариант остава гласът на вашия разум – в конкретния случай този на вашия стилист.


Да се боядисам или да не се боядисам

Проблемът: За момента няма достатъчно конкретни изследвания, относно вредата и има ли изобщо такава от боядисването на косата през бременността върху развитието на плода. Въпреки че повечето експерти са на мнение, че химикалите в боята не могат да преминат в кръвоносната система на жената и от там към бебето, има и специалисти, които са на точно противоположното мнение. Така че въпросът вредно ли е боядисването по време на бременност все още остава открит.

В крайна сметка: Обикновено експертите препоръчват, ако сте решили смените цвета на косата си, да изчакате да влезете във втория триместър от бременността. Друго възможно решение е да се боядисате с помощта на фолио. Така ще задържите боята далеч от скалпа. 


Възможни проблеми с косата след раждането

Косопад. Това е един от най-често срещаните проблеми при жените след раждането. В повечето случаи участъците от главата, които най-много страдат са около челото и темето. В момента в аптеките има достатъчно козметика и различни средства за справяне с косопада. Ако решите да взимате някакви добавки, първо се консултирайте с лекаря си, особено ако кърмите. Ако погледнете от друга страна – може би това е добър момент да помислите за прическа с бретон, поне докато този период отмине.

Изсушаване. Точно след раждането се случва косата ви много да се изсуши, но това обикновено продължава около два месеца. След това би трябвало да се върне обичайното й състояние. Използвайте подходящи продукти за суха коса и я подрежете леко, за да възстановите краищата.

Промяна в плътността и поведението на косъма. Да, косата ви може да се промени много след като родите. Може косъмът да изтънее, може косата ви да се начупи или пък да се изправи. Възможно е да преди да е стояла по един начин като се изкъпете и срешете, а сега да не може изобщо да го постигнете. Това положение може и да не се промени с времето, затова ще трябва да свикнете с новата си коса и да откриете подходящата грижа за нея.

 


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

15,376 преглеждания

Comments are closed.