Първите сини джинси Леви Щраус

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

blue_jeans

На днешния ден, 6 юни,  1873 г., Леви Щраус пуска своите първи сини джинси на пазара. От тогава е минал повече от век, а джинските му са изминали дълъг път на еволюция, стъпила на всички континенти, преобразила лицето на модата и представите за красота. Днес джинсите Леви Щраус са всичко друго, но не и обикновени работнически панталони.

Как започва всичко?

Леви Щраус е роден в Бутенхайм, Германия на 26 февруари 1829 г. в еврейско семсйтво от рода Ешкенази. Когато е на 18 г. той, майка му и двете му сестри отпътуват за Америка, за да се съберат с братята Джонас и Луис, които вече са се устроили на Новия континент и дори са стартирали бизнес с продажба на едро ан всякакви стоки в Ню Йорк, а фирмата им носи името  J. Strauss Brother & Co.

Как започва бизнеса?

Самият Леви заживява првоначално в Луисвил, за да продава продукцията на братята си в Кентъки. Той вече е американски гражданин, който живее спокойно, управлява находчиво бизнеса си и се оглежда за нови възможности. Когато семейството решава да отвори клон на бизнеса на Западния бряг, Леви  е този, който е натоварен със задачата да управлява начинанието. Той заминава и отваря магазин Levi Strauss & Co., в който продава всякакви стоки – дрехи, бельо, гребени, портмонета, топове плат, салфетки и всичко, което е нужно на работниците в района и на тези, които заминават за Аляска, привлечени от златната треска. Магазинът му се намира близо до пристанището, за да може Леви лесно да пренася изпратените по кораб стоки от брат му в Ню Йорк. По-късно се мести на няколко места, като в крайна сметка се установява на главната улица в града за следващите 40 години. По това време Леви Щраус е известен гражданин, добре познат от всички, участник в светски събития и културни изяви в Сан Франциско. Той активно подпомага евреите и еврейската общност, както и градската синагога. Въпреки вдното си положение в бизнеса и в светските среди, той продължава да моли работниците си да го наричат Леви.

През 1872 г. той получава писмо от Джейкъб Дейвис, шивач от Рено, Невада и редовен клиент на Леви, от който редовно си закупува топове плат, за изработването на работнически панталони. Тези панталони продавав града и околностите и теимат голям успех, защото са здрави и много удобни с всички джобове и това, че са до талията, а не цели гащеризони. Джейкъб пише на Леви как точно изработва работническите панталони – с метални нитове в началото на ципа, по ръбовете на джобовете и страничните шевове – за да са по-издръжливи. Джейкъб предлага на Леви да вземат заедно патент за работническите панталони и да започнат бизнес – тъй като той сам не може да справи с цялото начинание. Леви приел всичко с ентусиазъм и двамата патентоват панталоните на 20 май, 1873 г. Ето как се ражда идеята за сините джинси.

Първият чифт е произведен на 6 юни 1873 г. и всъщност носел името “waist overalls” (нещо като работни панталони до талията).  

След това историята е ясна. 

Източници: www.levistrauss.comen.wikipedia.org

Подобни статии:

c085bc8b86bb06c7415a2de222603bef_big   20-те най-романтични филма на всички времена

Gianni%20Rodari   Джани Родари – продавачът на надежда

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Находка

3,738 преглеждания

Comments are closed.