20-те най-романтични филма на всички времена

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Предлагаме ви един грижливо подбран списък с 20 романтични филма. Разгледайте, изберете си и довечера, след като сложите децата да спят, сипете си по една чаша вино и седнете с любимия човек да погледате някоя от тези наистина вдъхновяващи истории за любовта. 

Тетрадката
The notebook

Възрастен мъж всеки ден чете на възрастна жена в старчески дом по страничка от старателно подвързана тетрадка. Топлият му глас задържа вниманието й, но думите не стигат до нейното съзнание. Жената е болна от Алцхаймер. Страничка след страничка, тетрадката разлиства история за една непозволена любов. Али е дете на богаташи, летуващо в семейното провинциално имение. Ноа е беден работник в местната дъскорезница. Като тийнейджъри между Али и Ноа започва вихрено ухажване, което скоро преминава в нежна интимност. Младата двойка бързо е разделена от богатите родители на Али, които настояват, че Ноа не е подходящ за нея. Минават няколко години и когато Али и Ноа се срещат пак, страстта им отново избухва, което принуждава Али да избира между зова на сърцето и повелите на класата си. Базиран на литературния бестселър на Николас Старк, “Тетрадката” едновременно ще стопли и разтърси сърцето ви и ще ви заплени със съкрушителната си емоционална сила.

Режисьор: Ник Касаветис

В ролите: Райън Гослинг, Рейчъл МакАдамс, Тим Айви, Старлета ДюПоис, Джеймс Гарнър, Джина Роулъндс, Сам Шепард, Антъни-Майкъл К Томас, Джоан Алън, Ед Грейди, Рене Амбър
Година: 2004
Държава: САЩ
Времетраене: 123 минути

Отнесени от вихъра
Gone with the wind

История за две войни – тази между Севера и Юга и тази между Скарлет О’Хара и Рет Бътлър. Филм за любовта, омразата и завинаги изгубеното време.

Продукцията на Дейвид О. Селзник по спечелилия награда “Пулицър” роман на Маргарет Мичъл “Отнесени от вихира” е “е върхът в холивудското кино”, по думите на Ленърд Малтин от шоуто “Entertainment Tonight”. Според него това е филм, на който годините придават още по-голям чар.

Филмът е победител в 8 категории при връчването на годишните Награди на филмовата академия на САЩ през 1939 година за: най-добър филм, най-добра режисура- Виктор Флеминг, най-добра главна женска роля – Вивиан Лий, най-добра поддържаща женска роля – Хети Макданиел, най-добър адаптиран сценарий – Сидни Хауърд, най-добро операторско майсторство при цветен филм – Ернест Халър, Рей Ринахан, най-добра сценография – Лили Уилър, най-добър монтаж. Получава и 2 специални награди за: цялостно творчество на Уйлям Камерън Менцес и технически постижения на Дон Мъсгрейв.


Режисьор: Виктор Флеминг

В ролите: Вивиан Лий, Кларк Гейбъл, Лесли Хауърд, Оливия Де Хавиланд, Хати Макданиъл, Бътерфлай Маккуин
Година: 1939
Държава: САЩ
Времетраене: 222 минути

Дух (Призрак)
Ghost

Представете си най-вълнуващата любовна история, която някога сте гледали. Представете си също най-духовитата комедия, поразителна свръхестествена история и мистериозен трилър. Присъединете се към милионите фенове и критиката, които определиха Дух като най-добрия филм на 1990 г.


Филмът разказва за двамата влюбени Сам и Моли, които една вечер са нападнати от обирджия. Сам изпълнява исканията му, но въпреки това той го убива. Озовавайки се в света на “невидимите”, Сам започва да се лута безнадеждно, докато не попада на друг дух, който му обяснява какво трябва да прави, за да оцелее. Така Сам се връща към предишния си живот, където в негово отсъствие са настъпили редица промени – оказва се, че бившият му колега Карл е планирал неговото убийство, за да се добере до приятелката му. С помощта на екстрасенс, Сам решава да отмъсти на коварния си приятел, за да спаси своята любима.


– 2 награди Оскар’90 – поддържаща актриса за Упи Голдбърг и оригинален сценарий

– Награда Златен глобус – поддържаща актриса за Упи Голдбърг
– Награда на Британска академия – поддържаща актриса за Упи Голдбърг
– 3 номинации за Оскар’90 – филм, монтаж и музика
– 3 номинации за Златен глобус – комедия, комедиен актьор за Патрик Суейзи и комедийна актриса за Деми Мур
– 3 номинации на Британска академия – сценарий, грим и специални ефекти
– Номинация на Сценарна гилдия на Америка – оригинален сценарий
– Номинация на Американско общество на операторите – игрален филм.

Режисьор: Джери Зукър
В ролите: Патрик Суейзи, Деми Мур, Упи Голдбърг, Тони Голдуин, Винсънт Скиавели
Година: 1990
Държава: САЩ
Времетраене: 122 минути

Казабланка
Casablanca

Град, в който се влиза лесно, но е много по-трудно да се напусне. Особено, ако името ви е в нацисткия списък на най-търсените. И начело на този списък е лидера на чешката съпротива Виктор Ласло (Пол Хенрайд), чиято единствена надежда е Рик Рейн (Хъмфри Богарт), който не желае да рискува главата си заради никого, особено за съпругата на Виктор, Лиза (Ингрид Бегрман), в която е бил влюбен и тя е разбила сърцето му. Затова, когато Лиза предлага себе си в замяна на безопасното измъкване на Виктор от страната, огорченият Рик е принуден да решава, кое е по-важно – личното му щастие или животите на тези, които остават.


Носител на три награди Оскар, включително и най-добър филм, Казабланка е „един от най-любимите и популярни филми на всички времена”.


Режисьор: Майкъл Къртис

В ролите: Хъмфри Богарт, Ингрид Бергман, Пол Хенрид, Клод Рейнс, Конрад Вайд, Сидни Грийнстрийт, Петер Лоре
Година: 1942
Държава: САЩ
Времетраене: 103 минути

Безсъници в Сиатъл
Sleepless in Seattle

Том Ханкс и Мег Райън са звездите в тази романтична комедия, която разказва за двама души, съдбовно привлечени един от друг. Ханкс е в ролята на Сам Болдуин, овдовял баща, който подмамен от разтревожения си син, става гост в радио-шоу. Сам веднага се превръща в любимец на хилядите слушателки, които затрупват дома му в Сиатъл с утешителни писма.
Междувременно, вдъхновена отчасти от историята на Сам, отчасти от класическите холивудски романси, писателката Ани Рийд (Мег Райън) е убедена, че съдбата иска от нея да се срещне със Сам. Има само два проблема: Ани е сгодена за друг, а Сам няма и представа, че той и Ани са създадени един за друг.

Режисьор: Нора Ефрон

В ролите: Том Ханкс, Мег Райън, Роузи О’Донъл, Рита Уилсън
Година: 1993
Държава: САЩ
Времетраене: 105 минути

Наистина любов
Love actually

Все повече хора споделят идеята, че живеем в свят, изпълнен с омраза и алчност – но на мен не ми изглежда така – струва ми се, че любовта е навсякъде.
Със заразителен смях, с опустошителни последици, с разбити сърца, с дръзки решения, с планирани посегателства, с неудържимо въодушевление, със завладяващ възторг – неочаквана, нежелана, необяснима, грубовата, ненадмината – любовта наистина е навсякъде около нас.

За писател, скрил се в южна Франция да лекува разбитото си сърце, който открива любовта край езерото…


За жена с удобен брак, която подозира, че съпругът й се изплъзва…


За младоженка, която не разбира правилно отчуждеността на най-добрия приятел на съпруга си…


За овдовял втори баща (Лиам Нийсън), който се опитва да се сближи с доведения си син, когото едва познава…


За нещастно влюбена (Лора Лини), внезапно получила шанс да бъде с този за когото копнее…

За застаряващ „всичко видял, но малко запомнил” рок идол (Бил Най), опитващ се дасе завърне в края на кариерата си по обичайния си безкомпромисен начин…

Режисьор: Ричард Къртис

В ролите: Дениз Ричардс, Клаудия Шифер, Мартин Маккъчън, Колин Фърт, Хю Грант, Лиам Нийсън, Лора Лини, Алън Рикман, Шанън Елизабет, Кийра Найтли, Дженюъри Джоунс, Бил Най
Година: 2003
Държава: САЩ
Времетраене: 135 минути

Хубава жена
Pretty woman

Носителката на за Оскар Джулия Робъртс и обаятелният Ричард Гиър, блестят в една от най-популярните романтични комедии в историята на киното. Робъртс е в ролята на изпадналата уличница Вивиан, която случайно се запознава с богатия бизнесмен Едуард Луис и връзката им прераства в удивителна любовна история… Тази съвременна интерпретация на приказката за Пепеляшка завладява сърцата на зрителите по цял свят. С невероятния си саундтрак, Хубава жена се превръща в наистина неустоима романтична комедия, която ще ви накара да се почувствате страхотно.

Режисьор: Гари Маршъл

В ролите: Джулия Робъртс, Ричард Гиър, Джейсън Алегзандър, Лаура СанДиаго
Година: 1990
Държава: САЩ
Времетраене: 130 минути

Титаник
Titanic

15 април 1912 година. Трагичната гибел на най-големия и луксозен за времето си кораб с 2 223 пътника на борда си обикаля света и хвърля в покруса милиони хора. За по-малко от три часа хиляди пасажери са погълнати от ледените води на океана. Фаталният сблъсък на презокеанския лайнер “Титаник” с гигантски айсберг е една от най-трагичните катастрофи в историята на мореплаването, но ведно с това и символ на човешкото страдание.

Филмът показва не само картината на трагичния сблъсък, но проследява и една вълнуваща любовна история. Дълбоководният изследовател Брок Ловет изследва най-известните подводни останки -тези на Титаник. В търсенето си на огромен диамант наречен (“Сърцето на Океана”), той намира само рисунка на красива млада жена, която го носи. Когато интервюират Ловет, по-късно по телевизията, той я показва и една 100 годишна жена на име Роуз Калверт познава момичето от рисунката – себе си. На посещение на кораба на Ловет Роуз разказва историята на Титаник. Сгодена за железния магнат Кал Хокли, тя се качва от пристанището в Саутхемптън и пътува в първа класа. На борда са още Джак Доусън и приятеля му Фабрицио, които са спечелили билетите си на щастлива игра на карти. След като се запознават и влюбват, Кал и майката на Роуз се опитват да ги разделят. Титаник обаче се сблъсква с айсберг и започва да потъва. Джак и Роуз се борят за да останат живи, като в същото време се борят и да запазят любовта си.


Режисьор: Джеймс Камерън

В ролите: Леонардо ДиКаприо, Кейт Уинслет, Били Зейн, Кати Бейтс, Франси Фишър, Глориа Стюарт, Бил Пакстън, Бърнард Хил, Дейвид Уорнър, Виктор Гарбър, Джонатан Хайд
Година: 1997
Държава: САЩ
Времетраене: 187 минути

Легенди за страстта
Legends of the Fall

Пенсионираният американски полковник Уилям Лудлоу (Антъни Хопкинс) се оттегля в своето ранчо сред скалистите планини на Монтана, където е решен да отгледа тримата си синове далеч от лудостта на неговото поколение. Алфред (Айдан Куин) е най-големият от тримата братя. Той е резервиран и отговорен, но има своя собствена воля. Самюъл (Хенри Томас) е най-малкият. Той е непоправим идеалист. Тристан (Брад Пит) е с див и необуздан дух. В този мъжки свят се появява Сузана Финканън (Джулия Ормонд), интелигентна и красива жена, която разпалва страстите и поражда съперничество между тримата братя, което ще промени завинаги живота им. Филмът е история за неукротимия човешки дух, любовта и загубата, предателството и надеждата.

Режисьор: Едуард Зуик

В ролите: Брад Пит, Антъни Хопкинс, Ейдън Куин, Джулия Ормонд, Хенри Томас, Карина Ломбард
Година: 1994
Държава: САЩ
Времетраене: 132 минути

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

Posted in: Находка

170,696 преглеждания

Comments are closed.