5 тайни за успешни родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Вие вече сте разбрали, че няма преки пътища към това да си страхотен родител. Тази работа хич не е лесна. Но има някои неща, които могат да я улеснят поне малко. Независимо дали имате едно дете или шест, дали сте самотен родител и трябва да се справяте сам с всичко или ръководите цял екип от служители на пълно работно време, вие може да успеете.


Възпитанието на деца не прилича на никоя друга работа. Работното време е 24 часа, 7 дни в седмицата, няма отпуск по болест (всъщност няма никакви отпуски), а заплащането е под въпрос. Има дни, в които не сме сигурни как ще оцелеем до времето за лягане и в същото време да запазим здравия си разум. Но дори и тогава можем да вземем мерки, за да обърнем нещата и да създадем по-добра реалност за нас и за децата.


Започнете с крачка назад

Ако бебето ви крещи часове наред, ако 3-годишното ви момиченце се тръшка и хленчи от сутринта или децата ви са в конфликт за всяко нещо в този ден, а вече сте опитали всички методи и техники, описани по книги, форуми, плюс личните хрумвания, започва да ви става невъзможно да запазите спокойствие. В този момент трябва да поемете въздух. Уверете се, че детето ви е на безопасно място в къщата, в креватчето или кошарата си, ако е по-голямо в спалнята, например и отделете 10 минути за себе си.

Ако е необходимо, може дори да пуснете душа в банята, за да заглушите писъците. Но си вземете това време, за да се стегнете и успокоите. Обадете се на приятелката си, обновете си статуса в социалната мрежа или дори си боядисайте ноктите. Направете нещо, което да откъсне за момент мислите ви от моментната ситуация.


Определете краен срок

Когато се върнете при децата, задайте краен срок, като навиете алармата на часовника или телефона си. Може да понесете плачът, мрънкането, домашните битки между децата или каквото и да е за 10 минути, нали? Може да се окаже, че всичко ще приключи още преди да е изтекло времето и да се е включил таймерът. Ако не стане така, звукът на алармата често сама по себе си действа разсейващо на по-малките деца и те забравят, за какво всъщност хленчат. На по-големите, може просто да кажете: „Съжалявам много, времето ти изтече. Сега вече спокойно може да продължим с нещата от деня, нали?”


Проявете творчество

Едно от хубавите неща в родителството е в това, че всъщност си нещо като учен. Може да експериментираш и опитвах различни схеми, програми и вариации, докато намериш това, което работи при вас. Също така, това, което днес е свършило работа, утре вече – не. Пълна забава!

Идеята е да не се притесняваме да опитваме нови неща. Бебето ви може да се успокои от бръмченето на количка на батерии, а тийнейджърът – да се съгласи да излезе с вас на по чаша какао, за да си поприказвате. Не знаете, какво ще проработи, докато не опитате. Затова, просто опитвайте.


Имайте реалистични очаквания

Ясно е, че няма да имаме особен успех, ако кажем на нашия едногодишен мъник да стои мирен и спокоен през целия ден. Но ако децата ни са по-големи, дори на 3-4 години, вече може да имаме по-ясно очаквания и всъщност да останем приятно изненадани.

Трябва да сме сигурни, че очакванията ни са реалистични. 4-годишното ви хлапе, няма да си играе тихо, в продължение на два часа, докато вие си подремвате следобед, но може да го помолите да поиграе само в стаята си 20-тина минути, докато изпиете чаша чай.


Представете си идеалният вариант

Отделете си пет минути, за да седнете спокойно и да напишете как си представяте идеалният ден. След това си помислете, от какво имате нужда, за да го постигнете. Какви промени трябва да се направят. Кое е това едно нещо, което може да направите веднага, за да тръгнете по пътя към перфектния си ден? Може да останете изненадани от самите себе си, ако решите да пробвате този експеримент. И всъщност може да се окажете доста по-близо до целта, от колкото сте си мислели.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

1,116 преглеждания

Comments are closed.