Полезни храни срещу настинка и грип

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Каква е вашата защита срещу задаващите се грипни месеци? Дори да сте изкарали вече един този сезон, пак трябва да си миете ръцете по 20 пъти на ден и да приемате допълнителни дози витамини, като допълнителна застраховка. И пак не сте изцяло в безопасност. Добрата новина е, че вместо в аптечката, спасението се намира във вашия хладилник. Да, това, което слагаме на масата, може да ни предпази или да ни помогне в борбата с настинките и грипа. Включете в ежедневното си меню изброените по-долу храни и може да избегнете досадните болести този сезон.


Чесън

Той може да не е добър за вашият дъх, но за сметка на това е чудесен за тялото ви. Това е така, защото чесънът съдържа фитохимикали, които убиват бактериите, поглъщат холестерола и се борят с болести, като рака.  Свежите скилидки дължат не особено приятния си мирис на агента алиин, който действа отпушващо на носа. Чесънът се смята и за силен антиоксидант, който унищожава свободните радикали и увреждат клетките.  За да вземете най-доброто от този зеленчук, го обелете, смачкайте и нарежете и го оставете да си почине 15 минути, преди да го сготвите.


Гъби

Всички гъби съдържат бета-глюкани, изключително ефективен и популярен имуностимулатор, който засилва способността на организма да се справя с настинките. Теорията е, че бета-глюканите помагат на имунната система да рзапознава и разрушава клетките, причинители на заболяването. Освен това гъбите са много вкусни и стават за предястие, за гарнитура, за салата или супа.  


Чай

Практически без калории, евтин, разнообразен и вкусен, чаят е пълен с полифеноли, които са защитни антиоксиданти. Те действат антибактериално, антивирусно и са чудесни противовъзпалителни средства. Ако искате да получите най-доброто от чашата си с чай, може да добавите мед или лимон, но не и мляко. То може да попречи на организма в усвояването на катехините (мощни антиоксиданти), които се борят с болестта. 


Овесени ядки

Богатите на фибри и баластни вещества, овесени ядки, съдържат и витамините Е и В, редица полезни минерали и повишаващите имунитета бета-глюкани. Те са използвани за всичко – от стомашен дискомфорт, заболявания на храносмилателната и сърдечно-съдовата система и високия холестерол.

Овесените ядки са подходяща храна, както за бебета и малки деца, така и за възрастни. 


Зеле

Като източник на витамин С, фибри и фитохимикали, наречени глюкозинолати, зелето се смята, че помага при ракови заболявания и лекува язва. Също така, редица изследвания показват, че листният зеленчук е помогнал на животни да се възстановят от вирусни инфекции.

Зелето, заедно със спанака и чушките са и прекрасен източник на витамин D, който поддържа имунната система ефективна. Лятото, е по-лесно на организма да си набави нужните количества, благодарение на слънчевите лъчи, но през есенно-зимния сезон трябва да потърсим алтернативи, за предпочитане – естествени. Затова си хапвайте зеле поне два пъти в седмицата и не забравяйте да сложите и за кисело, защото то има не по-малко полезно свойства.


Мед

Медът има невероятни лечебни свойства. Пълен с антиоксиданти, той е един от най-старите методи за лечение на възпалено гърло и други бактериални инфекции. Особено добро действие при вирусни инфекции има медът от липа или комунига. Самата есен ни е дала и други необходимите продукти-лекарства – тиква и ряпа, които да се съчетаят с меда. Противомикробното му и противовъзпалително действие, го прави чудесно лекарствено средство при възпаления на дихателните пътища. Освен това, заради високото си съдържание на ценни и полезни за организма вещества, като въглехидрати, белтъчини, витамини, минерали и аминокиселини, медът действа тонизиращо и ободряващо. 


Цитрусови плодове

Цитрусите са идеален начин да увеличите приема си на витамин С. Изпийте една чаша прясно изцеден сок от портокал за закуска, вместо следобедно кафе, хапнете половин грейпфрут или добавете резени мандарина към салатата си. Набавянето на допълнителни количества витамин С е особено важно, ако пушите, тъй като цигарите увеличават риска от настинка, а организмът ви сериозно се нуждае от този защитен витамин.
Цитрусовите плодове не са единствените храни, богати на витамин С. Картофите, чушките, ягодите и ананасът, също могат да станат част от ежедневния ви арсенал в битката срещу грипа. 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Актуално

7,495 преглеждания

Comments are closed.