Как да научим децата си да бъдат внимателни и добри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Не е лесно да запазим спокойствие, когато видим, че децата ни крещят, удрят или дори хвърлят вещи срещу някого, изпаднали в ярост. Тогава ние изкрещяваме в отговор „Спри да викаш и да хвърляш!” И никой не ни обръща внимание. Даже става по-лошо. Как може да научим децата си да бъдат мили и внимателни към околните.


Бъдете добър модел на подражание

Има една истина, която хората научават, след като станат родители. А именно – нищо не можем да скрием от децата си. Имаме ли навика да се храним набързо над мивката? Какво прави вашето дете в момента? О, да, сякаш си хапва точно там. Имаме навика да крещим или да използваме не особено прилични изрази? Или всяка втора дума ни е изпълнена със сарказъм? Всеки, който изкара 10 минути насаме с детето ни, ще научи повече за нас, отколкото бихме желали да разкриваме. И то за съжаление, това няма да са най-добрите ни страни.

Децата копират това, което виждат. Дърпа ли играчките на другите, удря ли, хапе ли? Дам всички деца го правят и в повечето случаи е нормално. Но ако това е постоянно повтарящо се действие се превръща в ежедневен модел на поведение, отстъпете крачка назад и погледнете – това не е ли вашето собствено държание? Дали ли сме ние този пример?

Просто казано, ако искаме да стимулираме добротата в децата си, трябва ние да показваме и да доказваме с действия думите си. И това трябва да се случва всеки ден и за всяко нещо.


Внимавайте с тона

Когато изгубите търпение и нервите ви са на път да се скъсат, започвате ли да крещите? Когато спорим вкъщи със съпруга си, например, повишаваме ли глас? Предлагаме ви един прост трик: опитайте се да задържите тона си уважителен. Думите ще го последват. Трудно е да се запомни и да се приложи, още повече, когато обстановката е нажежена. Но ако се фокусираме върху това за седмица или две, ще видим, че то ще става все по-лесно. С течение на времето децата ви ще забележат тази промяна и несъзнателно ще сменят и своята линия на поведение.


Упражнявайте вежливостта

Поставете следното правило в дома си – никой няма право да поиска хляб, сол, молив, помощ, каквото и да е, без да каже вълшебната думичка „Моля”. „Подай ми солта, моля”, „Прибери си играчките, ако обичаш”, „Би ли сменил канала на телевизора?”. Да, това може да става автоматично, но все пак има разлика. И разбира се другата вълшебна думичка „Благодаря!”, също трябва да присъства всеки път, когато получите нещо или някой направи нещо за вас. Децата, естествено, ще следват този модел.


Окуражавайте емпатията

Избягвайте реплики от рода на „Нали ти казах” и „Ето така става, като не ме послуша”. Бъдете съпричастни към децата и проявете съчувствие когато правят грешки, нараняват себе си или друг или правят някакви други грешни стъпки. Вместо: „Ето, това става като тичаш така – синини!”, кажете: „Ох! Това сигурно доста боли!”.

Демонстрирайте директно любовта си. Да, когато им кажеш да си облекат якето, защото е студено и могат да настинат, това е израз на любов и загриженост. Но децата, чуват само поредното натякване. Така че използвайте директно думите „Обичам те!” най-малко веднъж на ден. Ако се чувствате неестествено да ги повтаряте, това вече е проблем, с който трябва вие да се справите. Вашите деца имат нужда да ги чуват директно, многократно и всеки ден.


Сменете си ролите

Искате ли да разберете как наистина изглеждате в очите на детето си? Поиграйте си малко, като смените ролите си. Нека то бъде майката, а вие бебето или по-голямото дете. Така ще се видите отстрани и за съжаление много от това, може да не ви хареса. Но пък ще имате по-ясен поглед върху вашето собствено поведение и ще знаете в каква посока може да работите.


Награждавайте добрите дела и любезността

Добра система в случая са „точките”, които може да се раздават за добрина. Това в никакъв случай не означава да подкупвате децата си, за да бъдат добри, а да покажете,ч е сте забелязали, когато са. Вашите малки деца споделят играчките си. Похвалете ги и споделете вие нещо с тях, например някое любимо тяхно лакомство. Ако детето ви помогне да изчистите къщата, следващият път вие се включете в подреждането на неговата стая. Така то ще види, че хубавите неща, които прави не остават незабелязани от вас.

Добротата е от съществено значение. Да не кажем, че е едно от най-важните неща, на които можем да научим детето си. За тази цел трябва да отделим време и да го насърчаваме всеки ден. Отглеждайки внимателно и добро дете, ние даваме своя дял за един цялостно по-добър свят, нали така?!

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,971 преглеждания

Comments are closed.