Гърдите през бременността

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

При някои жени, подуването и чувствителността на гърдите са един от първите симптоми на бременността. Буквално от самото й начало те започват подготовката си за производство на кърма. Ето някои от най-често задаваните въпроси, свързани с гърдите по време на деветте месеца.


Как и кога ще започнат да се променят гърдите ми?

Гърдите са най-натоварени в първия триместър от бременността. През първите седмици хормонът прогестерон предизвиква развитието на млечните жлези, а естрогенът стимулира растежа и увеличаването на млечните канали. През това време е възможно да смените сутиените си с един или два размера нагоре. Усещате гърдите си по-твърди и подути, вените се личат под кожата и стават по-тъмни, зърната се уголемяват, стават по-тъмни и стоят по-щръкнали. Всичко това се случва, за да може бебето да ги намери по-лесно и да засуче. 


Какво се случва след първия триместър?

Обикновено, след третия-четвъртия месец от бременността, болезнеността намалява, но гърдите ви със сигурност няма да станат по-малки. С наближаването на термина, може отново да се уголемят, както и да потече коластра. Това е течността, богата на протеини и антитела, която предхожда кърмата и я наричат „течното злато” за новороденото.


Кога започва производството на мляко

По време на бременността, повишаващите се нива на пролактин инициират производството на мляко, но в гърдите реално все още няма кърма, защото естрогена и прогестерона блокират рецепторите на пролактина. След раждането тези нива рязко спадат, окситоцинът е освободен, стимулират се млечните канали и гърдите започват да доставят мляко. Сученето на бебето стимулира нервите, което е сигнал за пролактина и окситоцина и започва така важният цикъл на търсене и предлагане. Колкото по-често бебето се слага на гърда да суче, толкова повече мляко произвеждат гърдите.


Малките гърди проблем ли са при кърменето?

Размерът на гърдите до голяма степен се определя от количеството мазнини в тях. С много редки изключения, малкият бюст не е проблем при кърменето, защото въпреки големината си, имат достатъчно млечни жлези, които да произвеждат мляко.


Мога ли да избегна образуването на стрии по гърдите?

За съжаление, повечето изследвания доказват, че нацепването на кожата и образуването на стрии са генетично предопределени. Това, което може да се направи е редовното използване на овлажняващи кремове, още от самото начало на бременността, което важи за кожата по цялото тяло. Ако все пак се появят, успокояващото е, че с времето те избледняват и стават почти невидими.


Проблем ли е, ако имам операция на гърдите?

При операция за уголемяване на бюста, обикновено не е проблем, ако разрезите са направени под мишницата или под гърдата. Но ако са около зърната, понякога може да увредят нервите, които стимулират хормона, подпомагаща производството на мляко.

Дали ще може да кърмите при интервенция за намаляване на бюста, зависи от това колко млечни жлези и канали за били премахнати, как е позиционирано зърното, ако е било изрязвано и дали има свободен път, по който да тече млякото. Но при всички случаи си струва да опитате.


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

42,507 преглеждания

Comments are closed.