Втора бременност – какво да очаквате

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Повечето жени смятат, че като са минали по този път вече веднъж и всичко е ясно. Но ние знаем, че някой и друг съвет никога не са излишни.

Какво може да очакваме с бременност номер 2, ето кратък списък:


Очаквай неочакваното!

Всяка бременност е уникална. Ако първата е минала без да сте усетили, сегашната може да се окаже истинско предизвикателство. И обратното – при втората може и да няма помен от проблемите, през които сте минали предишния път.

Не забравяйте да споделите с наблюдаващия ви лекар историята на предишната бременност, за да я има предвид и сега.


Изтощение!

Ако първия път нивото на енергията ви падало драстично през първия триместър и не сте можели да си представите да се чувствате по-изморена, то сега добавете и грижите около по-голямото ви дете и се пригответе да се справите. Не се притеснявайте да искате помощ, и от близките ви в семейството, и от приятелите, ако се налага.


По-малко гадене!

Повечето жени се чувстват значително по-добре, що се отнася до сутрешното гадене при втората си бременност.

Но ако все пак ви мъчи неприятното усещане пробвайте да:

– хапвате сутрин бисквитка, препечена филийка
– лимон или лимонов сок
– не ставайте рязко от сън. Изчакайте малко легнали и се изправете бавно
– яжте по малко и начесто


Ще ви проличи по-рано!

Тялото ви вече много добре знае какво се случва с него и бързичко се организира, за да направи място на мъничето. След първата бременност и раждането матката не се свива изцяло и остава малко по-уголемена в сравнение с първоначалното си състояние. Може още през седмата седмица да ви проличи. Колкото по-малко време е минало от предишната ви бременност, толкова по-скоро ще си проличи новата. 


Ще усетите бебето по-скоро!

С първата бременност това събитие се случва обикновено в петия месец. Бъдете нащрек да усетите “пърхането на пеперудките” още в третия този път.

 


Ще носите бебето по-ниско!

Мускулите са по-отпуснати втория път и бебето ще бъде по-ниско. Добрата новина – ще дишате по-лесно. Лошата – понеже бебето ще притиска пикочния мехур, ще ви се налага да ходите по-често до тоалетната. Упражненията Кегел ще ви помогнат да заздравите еластичността на мускулите на тазовото дъно. 

pregnant woman-field-1_64124194   За Кегел упражненията


По-малко разкъсвания!

Хубави новини, нали? Вагината ви вече е запомнила упражнението и със сигурност е станала по-еластична и ще ви спести няколко шева. Или шевовете изобщо. 

mother-baby-XL_550x400   Да родиш голямо бебе не е страшно


По-бързо раждане!

Няма гаранция, разбира се, но по правило, като времетраене второто раждане е два пъти по-късо от първото. Ако с първото сцената от филмите, в която жената ражда в такси, бе почти невъзможна, то сега трябва добре да обмислите маршрута до болницата – може да няма много време за реакция.

/bremenna-s-bolki-550x400   Такси, водите ми изтекоха!


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

41,049 преглеждания

Comments are closed.