Красиви по време на бременност, първа част

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Кои разкрасителни процедури са безопасни за бременните жени и кои носят рискове, четете в поредицата от материали.

Бременността е период, през който бихме искали да се чувстваме не по-малко красиви от което и да е друго време. А дори и по-красиви. Истината е, че повечето процедури и тарапии, на които се подлагаме могат да бъдат неподходящи за този некратък и нелек промеждутък от време и понякога се налага да се лишим от глезотиите, с които сме свикнали в името на здравото наследство. Ние, от екипа на Първите 7 посочихме някои от любимите си разкрасителни терапии и се допитахме до специалистите относно безопасността им за бебето по време на бременност. Вижте кои са те.


Маска за лице

Стандартните маски за лице са напълно безвредни. Идеята е да се стремим към естествени продукти на билкова или растителна основа, които дори и попаднали в кръвообръщението на майката не биха навредили на бебето. Имайте предвид обаче, че по време на бременността кожата може да бъде в пъти по-чувствителна от обикновено – което се дължи на промените в нивата на определени хормони. Това означава, че маските, които обикновено ви се отразяват добре, могат да се окажат тормоз за кожата на лицето през бременността. В такъв случай просто сменете с друг продукт, по възможност с нежни естествени съставки. 


Маникюр

Няма нищо по-ободряващо от яркочервени нокти  -дори и по време на бременнността. Невинните и нежни бременни отдавна не са на мода, затова що се отнася до красотата – не се отказвайте от смелите палитри за ноктите на ръцете и краката си.

По отношение на безопасността – дотук няма доказателства химикалите в лаковете за нокти да вредят на плода. Това, обаче което може да се превърне в неприятно изживяване е миризмата – заради завишената чувствителност на някои жени към различни миризми по време на  бременност. Затова, на първо място преди да започнете с маникюра, се уверете, че помещението се проветрява добре. Ацетонът в лакочистителите и толуенът в лаковете могат да се превърнат в риск за бебето ви, ако ги вдишвате ежедневно, както прави вашата маникюристка. Но при добра вентилация на мястото, удоволствието да имате винаги красиви ръце и крака, не бива да се пропуска, дори и докато сте бременни. 


Кална баня

Кой няма снимки от калните бани край родното Черноморие? Кой не си е рисувал какви ли не тоалети от здравословна минерална кал? А дали това е добър СПА вариант и за бременните посестрими? Всъщност, не. Всички спа процедури, които включват загряване на тялото, затоплящи компреси, обвиване на тялото с водорасли – са неподходящи за бременни жени.

Причината се крие в повишаването на телесната температура, което не е добре за бебето ви. Това важи и за всички видове парна баня, гореща кола маска в областта на корема, гореща вана, загряващи масажи и прочие.

Разбира се всички останали спа глезотии би трябвало да останат в менюто за разглезване на тялото, което има нужда от нежна грижа в този нелек период. Това важи за всякакви пилинг процедури, отпускащи масажи, успокояващи вани – всичко, което би ви помогнало да релаксирате и да се възстановите. 


Ботокс

Както всички дерматолози казват, бременността е естествен ботокс, който ви лишава от разходите за обикновения такъв. Кожата на бременните жени не просто блести, а сияе. В този период обкновено жените задържат повече вода, което допълнително изглажда неравностите, затова изчезват и малките линийки около очите. Затова бременността може да бъде най-добрата козметична процедура, на която някога сте се подлагали.

Но все пак, за ботокса. Ако сте се подлагали на процедури с ботокс, след което сте открили, че сте „двама в люлката” – не се паникьосвайте. Учените смятат, че пречистения разтвор на ботулинов токсин не навлиза в кръвообръщението на организма, а се задържа единствено в кожата, така че надали сте навредили на бебето. Но ако вече знаете, че сте бременна и сте насрочили час за поставяне на ботокс – звъннете на дерматолога си и го отменете. За всеки случай. 


Татуировки

Е, те не са препоръчителни по време на бременност. На първо място стои въпросът с евентуално недобре стерилизираните машинки, с които могат да се пренасят някои от най-опасните болести, пренасяни по кръвен път, като СПИН и хепатит C и B. На второ място, защото кожата ви се променя по време на бременността и татуировката ви може да се изкриви и остане така дори и след раждането. Ауч! 


Почистване на зъбите

Добре е да го правите често и най-вече докато сте бременни. Почистването е не само безопасно, но и изключително важно за добрия край на вашата бременност. Всеизвестен е фактът, че венците преминават през тежки изпитания по време на бременността – хормоните и засиленото кръвообръщение ги прави по-склонни към подуване и кървене. А науката се натъква и на все повече доказателства, че пародонтитът при бременни жени може да се превърне в сериозен риск за майката и бебето. Това включва и преждевременно раждане.

Отдавна се знае, че възпалителните процеси – където и да е в тялото на майката, включително и във венците, води до завишени нива на определени хормони и и молекули в кръвта. Няколко проучвания сочат, че тези хормони и молекули предизвикват контракции на матката, които водят до преждевременно раждане.

Затова, още веднъж, ако досега не сте били педантични в зъбната си хигиена, нека вече станете такива! Заради вас самите, заради бебето и най-вече заради добрия пример, който трябва да започнете да му давате – още от днес. 


Високи токове

Може би най-големия фетиш по отношение на женската красота – обувките на висок ток. Но можем ли да ги носим, докато сме бременни?

Да, можем – на бебето му е все тая. Но дали на кръста ви ще му хареса е друг въпрос. В продължение на тези девет месеца теглото ви и тежестта на корема постоянно се променят, както и стойката, за да успявате да ходите изправени. Обикновено след 25-тата седмица на повечето жени им става трудно да балансират на високи токове, затова лекарите препоръчват приземване на по-ниски и удобни обувки. Особено на пациентки, страдащи от болки в гърба.

Малко са нещата, които могат да донесат комфорт на изтерзаното тяло, а много са тези, които го изморяват. Затова оставете секси визията настрани – поне за няколко месеца и поглезете гръбнака – малките грижи по време на бременнността са дългосрочна инвестиция за вашето здраве.

 


Тен

Полезно ли е да имаме слънчев загар? Някои жени се чувстват тотално не-секси, докато са бременни и идеята да се сдобият със слънчев загар е една от първите, способни да  разведрят настроението им. Дали това е безопасно?

Изкуствения тен от автобронзанти и спрей тенът са ок. Съставките, които съдържат тези препарати са полези за кожата и най-вече – задържат се на повърхността й без да проникват в кръвообръщението. Това прави  „пролетното боядисване на фасадата” добра алтернатива за разкрасяване за бъдещите мами.

Тенът, придобит от седене на слънце и в солариум, обаче, не е добра идея. Няма явни доказателства, че са вредни за растящото в коремчето бебе. Но пък има цял ферман от доказани вредности за майката. Солариумът е също толкова опасен за кожата ви както и естествените слънчеви лъчи. Той излъчва UV лъчение, което причинява рак на кожата. Не вярвайте на никой, който ви убеждава, че само защото солариумите излъчват UVA лъчи, те са безвредни. Статистиките сочат, че само с 10 посещения на солариум годишно, вие удвоявате шансовете си да се разболеете от меланома – един от най-смъртоносните видове рак на кожата. Меланомата е и единственият тип рак, който се пренася и върху плацентата, а това води до ужасяващи последици за бебето ви. В допълнение към това, солариумът повишава чувствително телесната ви температура, а това носи допълнителни рискове за бебето, свързани с неправилното развитие на гръбначния му стълб. И още нещо – лежането по гръб в солариума (както и извън него, разбира се) води до риск от спиране на притока на кислород към бебето – заради притискане на т. нар. куха вена.

И ако дотук не успяхме да убедим бюти фрийковете, ето нещо, което би ги трогнало – някои бременни жени страдат от проблем, наречен клоазма. Това състояние е безвредно за бебето и се изразява с неприятни тъмни петна по кожата, които се появяват именно под влияние на слънчевите лъчи или тези в солариумите. 

Тук имаме поне четири причини да се харесваме повече с „кожа, бяла като сняг” – ако не по принцип, то поне докато носим малко бебе под сърцето си.

 


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

18,407 преглеждания

Comments are closed.