Как да научим децата да се справят с предизвикателствата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

raising-resilient-child

За много хора, една от основните цели в живота е да отгледат силни, честни и издръжливи деца. Искаме децата ни да могат да се справят с тежките моменти, през които всеки човек рано или късно преминава. Трябва да научим децата си да се справят с предизвикателствата и как могат да са отворени и широко скроени хора.

Компетентността ви помага да изградите в детето ви увереност и смелост. Тя винаги може да е ваша упора, при нужда. Компетентността се проявява в много форми, докато детето само придобие своя собствена компетентност.  

За да отгледате наистина издръжливо и уверено дете, инстинктите са тези, които най-много ни помагат. Те карат да се жертваме за детето ни и да го защитаваме. Има няколко основни принципа, които могат да помогнат ни на детето ни да изгради умения, които са основата на това да бъдат успешни и уверени:

1. Явно и открито се радвайте на постиженията на детето си
2. Наблягайте на това колко енергия детето е сложило, а не на крайния резултат
3. Дайте му време за развитие
4. Приемете, че детето ви е уникално и се радвайте на успехите му

Какво всъщност означава детето ни да бъде издръжливо?

Това е способността да упорстваме и да се приспособяваме, когато има някакъв проблем. Всички ние се сблъскваме с неприятни моменти, но въпросът е начинът, по който реагираме, как се чувстваме и как се справяме с обстоятелствата. Децата, които са издръжливи в този аспект, се справят по-добре в училище, по-голям положителен социален опит и имат по-големи лични и професионални успехи в бъдеще. Децата, които са по природа приспособими или са научени да бъдат такива, преуспяват в живота.         

Трябва да научим децата ни да се справят с препятствията в живота по конструктивен начин. Въпрос на възприятие е как ще се гледаме на проблемите и тревогите.   

Целта ви, на вас родителите, е да идентифицирате и да развиете уникалните сили и умения на детето ви. Точно те са тези, които водят до позитивни емоции. Когато детето се справя добре, то се чувства добре. По-добре родителите да се фокусират върху това детето да развие уменията си, за да се справя добре, отколкото да се осланя само на това, детето да има самоуважение.  

Не трябва да забравяме, че всичко започва от родителите, от това как те се справят с трудните моменти в живота си. Ако можете да бъдете отворени и благосклонни към ситуацията, то детето ви ще има чудесен пример за подражание.

Всички родители се надяват да отгледат силни личности, които да взимат добри и правилни решения. Научете децата да бъдат уверени и независими. Научете ги на слушат и да бъдат честни към себе си и към другите и така ще им помогнете да премахнат негативните мисли и да се справят с всяка една ситуация.   


Прочетете също:

   „Мамо, тате, защо се карате?“

   Как децата ни да живеят природосъобразно

dad-calm-baby   Таткото успокоява бебето

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

3,954 преглеждания

Comments are closed.