Риба за бебета над 7 месеца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

fish_carrot_leek_baby_food

Рибата е най-леката и лесно смилаема храна. Затова е подходяща за рецепти, предназначени за захранване на бебета след седмия месец. Освен, че в рибата се съдържат омега-3 мастни киселини, които са сред основните хранителни вещества за малкия човек, те стимулират развитието на мозъка и нервната система. Рибата е богата и на протеини, които ще подпомогнат физическото развитие на детето във всички възрасти.

Ползи от консумацията на риба:

  • Повишава концентрацията
  • Подпомага остротата на зрението
  • Повишава настроението
  • Подсилва имунитета
  • Подпомага регенерацията на кожата и предпазва от кожни инфекции
  • Подобрява мозъчната дейност
  • Повишава интелектуалните способности
  • Подобрява качеството на съня
  • Поддържа емоционалната стабилност и облекчава хиперактивността

Бялата риба е най-добрата риба, с която може да се започне захранването на бебето с този хранителен продукт. Бялата риба има приятен аромат и лек вкус, можете за използвате пъстърва, лаврак, тилапия.

След като бебето свикне и приеме рибата в своето меню, можете постепенно да включите сьомга, риба тон и други, с по-характерни вкусове.

Рибното филе можете да приготвяте под формата на пюре, като преди това можете да я сварите на пара или опечете във фурната или на скара. След като е готова можете да я пасирате в блендер с малко бульон или топла вода. Така приготвена можете да я прибавите към любимото на бебето зеленчуково пюре.

Ето и една здравословна и отлично балансирана рецепта за деца над 7 месечна възраст:

Необходими продукти:

400-420 грама филе от бяла риба

3 средно големи моркова, обелени и нарязани

1 средно голям стрък праз

1/2 чаша бульон (запазен от варенето на рибата) или кърма/адаптирано мляко

Начин на приготвяне:

Налейте около 2 пръста вода в уред за варене на пара или в малка тенджера. Поставете морковите, праза и рибата в кошничка и варете на пара около 15 минути.

След като се сварят продуктите, оставете ги да се охладят леко и ги пасирайте в блендер или с пасатор в тесен и висок съд до гладка консистенция. За да се получи желаната гъстота добавете от бульонна, кърма или адаптирано мляко.

Полученото количество пюре е около 700 грама. Можете да го съхранявате в хладилник до 3 дни и до 2 месеца във фризер или пропорционално да намалите количеството на продуктите, за да получите такова количество пюре, каквото желаете.

 

* Ако бебето ви не протестира срещу подправките можете да добавите малка щипка кимион, мащерка и индийско орехче, непосредствено преди сервиране.

 

Източник: babyfoode.com  

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

29,607 преглеждания

Comments are closed.