Митове и истини за ръста на детето в сантиметри

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

kolko-visoki-shte-sa-detsata

Мит 1: Височината на детето зависи единствено от гените на родителите.

Това е едно от най-разпространените общоприети предположения. Много педиатри подкрепят тази теза и казват на родителите, че ръстът на детето им зависи от генетичното наследство, което те получава по рождение. Поради тази причина повечето родители вярват, че физическото развитие на децата зависи от генетиката – ниските родители имат ниски деца, високите – високи.

Въпреки това, научно проучване разкрива, че 60 до 80% от израстването на височина през първите пет години от живота на детето до голяма степен зависи от храненето му. Само едва 20-40% могат да се припишат на генетичното наследство. Така че, спокойно може да се каже, че по-същественото значение за ръста на едно дете е неговото пълноценно хранене.

Децата и храната: 10 правила за родители

Мит 2: Подскоците подпомагат растежа.

Скачането, тичането и изобщо спортуването е чудесен начин за отмора и възпитание в активен начин на живот, но това едва ли ще повлияе на по-бурния растеж на детето. И в този случай е важно да се отбележи, че от първостепенно значение е правилното хранене през първите години от живота на детето.
С навършването на 6-годишна възраст значението на храненето постепенно намалява.

Мит 3: Не е нужно непрекъснато да следите темповете на растеж на детето си, защото не можете да направите нищо за постигането на по-висок ръст.

Не е вярно, че нищо не зависи от вас! Ако имате навика да отбелязвате с колко сантиметри е пораснало детето ви за определен период от време, ще можете да забележите дали има задръжки в растежа. Това ще ви помогне да предприемете необходимите мерки за решаването на някои съпътстващи израстването на детето ви проблеми.

Колко високи ще са децата?

Три основни пречки пред растежа:

–         Неправилен хранителен режим

–         Злояд характер

–         Хронични заболявания

Ако забележите дори само една от тези три пречки при детето си, вземете своевременни мерки и помогнете на детето си да я преодолее. Не забравяйте, че правилният хранителен режим е изцяло във ваши ръце, а именно той е от значение не само за постигането на оптималния за детето ви ръст, но и за постигането на добро здраве.

Пирамида с полезните храни за подрастващите

Истината е, че храненето е от решаващо и основно значение за правилния растеж и хармоничното развитие на вашето дете. Правилното хранене е пътят за постигане на пълния потенциал за растеж на всяко дете, то помага и за засилване на детския имунитет, което означава по-рядко боледуване, което от своя страна е пречка за пълното разгръщане на възможностите на организма за растеж.

Децата, които до 6-годишна възраст редовно получават основните хранителни вещества успяват да се развият по най-правилния и хармоничен начин по отношение на тегло, височина и имунитет.

6 храни, които сриват детския имунитет

Първите седем

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

5,539 преглеждания

Comments are closed.