Децата и храната: 10 правила за родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

decata-i-ihranata

Родителите, макар и да се интересуват много, да четат и да прилагат всякакви правила и да се стремят да се съобразяват максимално с тях, няма как да знаят всичко. Понякога дори и най-добре подготвените имат нужда от помощ, за това как да изберат здравословни храни и как да се справят със задачата да хранят децата си пълноценно и правилно.

Изобилието от информация често ни изиграва лоша шега, защото понякога е не просто объркваща, но често е и противоречива.

Разбира се, не е нужно да завършите магистърска степен по хранене или диететика, за да се справите със задачата да отгледате здрави деца, достатъчно е да сте наясно с някои основни насоки.

Ето 10 ключови от тях:

1.       Отговорността за здравословното хранене в ранната детска възраст, преди децата да тръгнат на училище, е изцяло в ръцете на родителите. Именно те решават какво да пазаруват и какво и как да готвят. Независимо от желанията на децата, които със сигурност поне веднъж имат желание за вредна храна – чипс, снакс, сокове в кутия и други подобни. Децата няма да останат гладни и ако потърсят пакет вредна храна, но намерят в шкафа или хладилника онова, което родителите са напазарували с мисъл за здравето, те естествено ще си вземат от него. Разбира се, да бъдат лишени изцяло от някои „лакомства“ е невъзможно, а и не е реално, така че от време на време е добре детето да опитва от тях, но е добре да са в минимални количества и да не се приемат ежедневно.

2.       Добре е децата винаги да имат избор какво да изберат и кога да го похапнат, наред с това е добре и да имат думата какво те искат и харесват.
От съществено значение също е и хранителния режим – децата не бива да пропускат основните хранения, както и да не прекаляват с междинните. За подрастващите трите основни хранения с две междинни закуски са добър дневен хранителен режим. Ако вие пазарувате здравословни храни, детето ще има избор сред тях, така че, оставете го да избира само.  Изобщо ако сте изпълнили съвет 1, децата със сигурност няма как да се хранят нездравословно, защото ще имат избор между здравословни храни и продукти.

3.       Разчупете правилата. Много родители са пораснали с правила като „Не оставяй нищо в чинията си!“, които не са нито здравословни, нито педагогически издържани. Децата трябва да знаят, че могат да спрат да се хранят тогава когато се почустват сити. Използването на горното правило пречи на децата да следват ритъма на собственото си тяло и често е причина да преяждат, което е остарял и определено неправилен подход. Децата сами трябва да решат кога са се нахранили и да спрат, когато почустват, че не се нуждаят от повече храна. По този начин вероятността да преяждат системно намалява, а от там и риска от затлъстяване.

4.       Не чакайте децата да пораснат, за да започнете да пазарувате, готвите и храните здравословно. Колкото по-рано започнете с правилата на здравословното хранене, толкова по-устойчиви навици ще изградите у детето, които то вероятно ще продължи да следва и в самостоятелния си живот като възрастен човек. Правилно изградените предпочитания към здравословните храни се формират най-лесно и са най-устойчиви, когато са изградени в детските години.
Не насилвайте детето да се храни задължително с определена храна, която вие харесвате, на него може да не му харесва, но използвайте удобни моменти да му предлагате по някоя хапка. Когато децата пораснат, промяната на режима към здравословно хранене ще ви отнеме много повече време и вероятността да се увенчае с успех и малък.

5.       Погрешно е схващането, че децата искат само пържени картофи, ход-дог, пица хамбургери и спагети. Предлагайте на децата си нови и разнообразни храни и ще се изненадате колко скоро те сами ще пожелаят да експериментират.  Можете да започнете, като им предоставите възможността да избират храни докато пазарувате заедно или когато излизате на ресторант. Ненатрапчиво можете да ги насочвате към плодове, зеленчуци, зърнени храни, ядки и други пълноценни и здравословни продукти.

6.       Газираните напитки и тези с изкуствени подсладители и оцветители съдържат прекалено много излишни калории. Най-добрите напитки в детската, а и не само в детската възраст, си остават водата, билков чай и млякото. Натуралните сокове от кутия също е добре да се избягват, а ако детето ги обича най-добре ги правете у дома без да добавяте захар и само прясно приготвени.

7.       Когато пазарувате можете да взимате и сладкиши, но ги прибирайте, така че да не са постоянно пред очите на децата. Десертът е допустим в един обяд, но той не бива да е единствения стимул, заради който детето трябва да си изяде всичко останало. Изобщо десертите и лакомствата не бива да се фаворизират в награди.

8.       Забравете, че с храна е редно да изразявате любовта си. Храната не е и няма как да е любов. Намерете по-добри начини да каже: “Обичам те!“ на детето си. Когато храната се използва, за възнаграждение, децата миха могли да започнат да я използват за средство против стрес и потушаване на всякакви други емоции.
Ной-добре да изразите своята привързаности и обич с прегръдка, похвала и внимание, вместо с лакомства, пълни със захар и оцветители.

9.       Бъдете модел за подражание като родител и се хранете здравословно. Когато вие го правите, детето ще възприеме много по-лесно този модел, защото децата правят това, което виждат да правят родителите им, а не това, което им казват.
Избирайте здравословна храна, плодове и зеленчуци, хранете се винаги на масата и не пропускайте хранения. Това са основните правила, които ако децата ви научат като малки, ще практикуват и като възрастни.

10.   Сложете лимит на часовете пред телевизора, компютъра и тв-игрите. Похапването в моментите, когато сте пред сините екрани е особено вредно. Наред с това, колкото по-малко часове едно семейство е пред телевизора, толкова по-голяма е вероятността то да е на въздух сред природата, да е активно и да спортува.  Специалистите по хранене дори казват, че колкото по-малко е времето пред екраните, толкова по-нисък е процентът мазнини в тялото на човек. Затова опитвайте се да ограничавате “екранното време” и така ще имате повече време за физическа активност, която е неотменна част от здравословния начин на живот.

Адаптация от:  kidshealth.org

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

37,486 преглеждания

Comments are closed.