Два месеца ще продължи кампанията за безплатни очни прегледи на деца

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

oftalmolog-k

През пролетните месеци април и май ще се проведе кампания за безплатни очни прегледи на деца от 12 детски градини и малки ученици от първи и втори клас в пет училища в София.

Детското зрение

Инициативата, наречена “Усмихнати очи” се провежда под егидата на СТолична община, Александровска болница, Организацията на евреите в България „Шалом“ и Националната мрежа за децата.

Тестът, с който специалистите ще преглеждат децата е неинвазивен и има за цел да открие бързо и безболезнено скрити очни заболявания, за да могат да бъдат лекувани децата навреме.

7 признака, че детето може да има проблеми със зрението

„Най-честият проблем при децата е мързеливото око. То се наблюдава при 5-6% от подрастващите. Засяга деца до 10-годишна възраст. Ако не се лекува своевременно, може да има последици”, казва детският офталмолог от УМБАЛ „Александровска” д-р Александър Оскар.

Той допълва, че първият преглед е хубаво да се направи веднага след раждането. „Разполагаме със съвременна апаратура, която позволява от най-ранна детска възраст да се установи дали има някакъв проблем с очите на детето. Първият по-обстоен преглед препоръчваме на 6-месечна възраст. Ако всичко е наред, следващият трябва да бъде на около 3-годишна възраст”. Според специалиста една от основните причини за влошено зрение при децата са  мобилните устройства.

Кривогледство и „мързеливо око“ при малките деца – какво е необходимо да знаем и какво можем да направим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

3,764 преглеждания

Comments are closed.