Кривогледство и “мързеливо око” при малките деца – какво е необходимо да знаем и какво можем да направим

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

child-ophthalmolog

Кръвогледството (страбизъм) в детска възраст най-често се свързва с амблиопия („мързеливо око“).

Първата задача на родителите е да се обърнат към личния педиатър, който да насочи детето към офталмолог. Хубавата новина е, че ако бъдат забелязани в ранен етап, тези състояния при децата са лечими.

При новороденото бебе очите „блуждаят“ – много често двете очички сякаш се движат самостоятелно и това състояние е нормално до навършване на 4 месечна възраст. След тази възраст те сякаш се синхронизират и започват да се движат координирано. Ако след 4-я месец очите на бебето изглеждат „кръстосани“ и ситуацията не се подобрява с времето, задължително потърсете специалист за консултация.

Какво представлява страбизма?

Това състояние е свързано с нарушения в координацията между очите. При повечето деца, засегнати от това състояние изглежда, че очите на детето не са насочени в една и съща посока и не се фокусират върху един и същи обект.

Страбизмът е свързан с мозъчният контрол върху работата на очите, а не с мускулите, които ги управляват. Поради тази причина офталмолозите не препоръчват упражнения за очите в тази случай.

Ако детето ви има страбизъм, който не се лекува, мозъкът може да започне да игнорира данните, идващи от едното око, което в крайна сметка води до влошаване на зрението в игнорираното око. Това състояние е известно като амблиопия или по-известно като “мързеливо око”.

Как да разберете дали детето има кривогледство?

Ако едно дете има кривогледство най-често очите му изглеждат „кръстосани“. Възможно е едното око може да се измести навътре, навън или нагоре. Когато очите се обръщат навътре, състоянието се нарича  езотропия, а когато е навън – екзотропия. Възможно е очите да са постоянно кръстосани или изместени или интермитентни, когато „кръстосването“ се случва от време на време.

В някои случаи, очите на детето могат да изглеждат кръстосани, особено когато погледне надясно или наляво, това се нарича псевдо-страбизъм.

Най-често срещаният пример за псевдо-страбизъм е псевдо-езотропията, при която очите на детето изглеждат кръстосани навътре, но в действителност това е оптична илюзия, причинена от твърде големи гънки на клепачите или широк нос. Офталмологът може да направи проверка, за да различи псевдо-срабизъм от истинския страбизъм.

Лечение на страбизма?

Стабизмът може да бъде коригиран с очила, особено ако диагнозата е установена рано. Страбизъм, който продължава, когато детето носи очила обаче, вероятно ще изисква хирургическа корекция. Операцията може само да компенсира, а не да коригира проблема.

Причини за кривогледството?

При новородените се наблюдава физиологично кривогледство. В някои случай кривогледството се наследява по семейна линия. Понякога обаче може да се появи и без фамилна обремененост. Именно в тези случаи кривогледството се смята за сериозен офталмологичен проблем. Причините в тези случаи са свързани с церебрална парализа и синдром на Даун. Деца, родени преждевременно или с ниско тегло, както и деца, развили хиперопия, също са изложени на повишен риск от кривогледство

Какво представлява амблиопията?

Амблиопията, наричана още “мързеливо око” се развива, когато мозъкът изключва или подтиска зрението с едно от двете очи. Това може да се получи в резултат от кривогледство или ако детето има влошено зрение на едното око поради късогледство, далекогледство, астигматизъм или нещо, което пречи на яснотата на зрението – катаракта или свлечен клепач.

От 3 до 6% от децата под 6-годишна възраст развиват амблиопия. Лечението е най-успешно на възраст 5-6 години, въпреки че последните проучвания показват, че дори по-големите деца могат да възстановят зрението си. Колкото по-голямо е детето, толкова вероятността от пълно възстановяване е по-малка. Амблиопията може да доведе до трайно увреждане на зрението, ако не бъдат взети навременни мерки.

Как да разберете, че детето има амблиопия?

Установяването на състоянието не е лесно, защото децата могат да се справят добре само с едно око. По-малко използваното око може да изглежда напълно нормално, дори ако детето не го използва, за да гледа с него.

Личният лекар на детето е този, който редовно трябва да проверява за наличието на амблиопия, както и за страбизъм, като проверява очите заедно и едно по едно. Често обаче не друг, а именно майките забелязват нередностите, свързани със зрението на децата, защото ги наблюдават непрекъснато.

Домашен тест за амблиопия?

Накарайте детето да закрие едното си око. Хванете някаква играчка, снимка или лист с нещо написано на него (за по-големите деца) и го движете наляво-надясно или нагоре-надолу пред лицето на детето. Наблюдавайте дали детето следва обекта с отвореното си око. Помолете по-големите деца да ви кажат какво пише на листа или да опише какво е изобразено на снимката. След това накарайте детето да затвори другото си око и вижте дали следва вече показаните обекти от същото разстояние, каквото е било за първото око.

Малките деца бързо губят интерес, затова при тях е малко трудно да се направи тестът и да се установи с категоричност дали има отклонение или не. Но, ако ви се струва, че едното око е по-вяло, повторете теста, като започнете с другото око в обратен ред. Каквито и да са резултатите от домашния тест, при най-малкото съмнение за „мързеливо око“ планирайте консултация с офталмолог, който може да диагностицира и лекува проблема.

Лечение на амблиопия?

Първата стъпка е да секоригира първичният проблем –  астигматизма или миопията. Това става с очила или премахване на катаракта чрез операция. След това задачата е да се насърчи мозъкът на детето да се свърже със слабото око, което в крайна сметка подобрява способността му да вижда.

Ако детето има амблиопия поради нуждата от очила, носенето им ще изпраща до мозъка по-ясен образ, който може да подобри комуникацията око- мозък. Но, ако очите на детето не се повлияват от носенето на очила, много вероятно е да се наложи, по-силното око да бъде изкуствено закрито с помощта на лента или с помощта на капки за очи, за да се замъгли зрението му. Това ще принуди мозъка да използва по-активно по-слабото око и ще подобри връзката му с него. Процесът по обостряне на зрението на по-мързеливото око може да отнеме от няколко седмици до месеци и дори до години.

www.vospitaj.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

7,977 преглеждания

Comments are closed.