Детското зрение

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

momiche na pregled pri oftalmolog

Зрението на децата е област, която често остава пренебрегвана. Обикновено родителите и лекарите обръщат внимание на проблеми, които са видими и имат нужда от по-спешно решение – болести, говорни дефекти, затруднение в общуването и т.н. Зрението на малчуганите и дефектите, свързани с него, не бива да се пренебрегват. Ако забележим, че очичките са слабо място на детенцето ни, редно е да го заведем на очен преглед, защото ранната диагностика е ключът към коригирането на редица зрителни недостатъци.

Първото и най-важно нещо е да се научите да наблюдавате детенцето си. Следите дали малчуганът има обрив, температура, стомашни проблеми, трудности с ходенето и говоренето, нали? Нужно е да насочите вниманието си и към очичките му. Следете реакциите му – дали са бързи или бавни, адекватни за възрастта му. По-бавните движения и забавените реакции могат да са индивидуална особеност, но могат да са и следствие от лошото зрение, което затруднява бебока в общуването му със света. Ако имате каквито и да било съмнения, заведете детето на очен преглед, няма да навреди.

Трябва да знаете обаче, че очичките на малките бебчета не са напълно развити, затова не бива и да се тревожите излишно. Безсмислено е да водите 2-месечно бебе на очен преглед, това е една твърде ранна възраст. Говорим за по-късен етап. Обикновено се препоръчва до 3-годишна възраст на детенцето да бъде направен поне един зрителен преглед. Знайте, че очната проверка е абсолютно безболезнена, безопасна и няма никаква опасност малчуганът да изпита болка. Оставени без намеса и корекция твърде дълго, някои зрителни дефекти се задържат за постоянно и в по-зряла възраст отстраняването им е невъзможно. Научно доказано е, че човешкото око се развива до 8-годишна възраст. Именно затова е много вероятно проблем, уловен в детството, да се разреши напълно. Сигурен начин да забележите евентуален дефект е наличието на главоболие, нервност, нежелание за игра с по-малки играчки и частички, нежелание за разглеждане на книжки или четене.

Вижте как изглежда човешкото зрение в години, за да се ориентирате по-добре:


1.    0 – 24 месеца

Бебенцата не се раждат с напълно развито зрение, то се доизгражда с времето. Те трябва да се научат да се фокусират, да движат очите си заедно. При някои това става по-бавно, при други по-бързо, но след първите няколко месеца вече има прогрес. През първите месеци не очаквайте концентрация на погледа. След трети месец бебето започва да следи движещи се обекти около него. До петия месец очите не работят биноколярно и това е изразено в липсата на 3D образ на обектите, които виждат. Бебетата започват да възприемат цветовете на пет месечна възраст. На 6-ия месец от раждането е нормално да бъде посетен офталмолог за пръв път. Офталмологът ще провери за наличие на далекогледство, късогледство или астигматизъм и способност за движение на очите. Той ще ви обясни и подходящи начини и игри, които стимулират зрението на детето. В началото това може да стане чрез предмети с висок контраст на цветовете от разстояние 20-25 см. На около осем месечна възраст се забелязва присъствието на координацията око-ръка-крак-тяло в поведението на децата, изразена в пълзене.

2.    1 – 2 години

Децата вече са изцяло ангажирани със заобикалящия ги свят. Вече разграничават картинки, разпознават ги и проявяват интерес към драскане с пастели или моливи. Това е възрастта, в която могат да бъдат забелязани по-отчетливи зрителни нарушения. Знак за такива са например сълзене на очите, зачервени клепачи, постоянно въртене на очите, прекомерна чувствителност към светлина. Подобни симптоми не бива да предизвикват паника, но е добре да посетите офталмолог.

За да подпомогнете развитието на детските очички, можете рязко да местите предмети пред погледа на детето – така повишавате концентрацията. Играчки с различни големини, размери и цветове са добро решение. Логическите връзки между предметите могат да се стимулират чрез подходящи книжки и картинки.

3.    2 – 5 години

Около 10 % от децата проявяват зрителни проблеми именно в тази възраст. Те добре развиват координация око-ръка-тяло. Освен това, вече могат да се концентрират за по-дълго време, а към края на петата година някои от тях вече пишат и сричат. След не много време те ще тръгнат на училище, където активно ще работят чрез зрението си. Добре е да бъде насърчавано рисуването, творческите занимания, дори и да е само драскане. В тази възраст родителите трябва да са особено наблюдателни и да следят за поява на кривогледство. То е напълно лечимо и може да се коригира изцяло. Евентуални признаци на проблем са още следните особености – твърде близка или далечна дистанция при разглеждане на книжка или играчка, необичаен наклон на главата, въртене на окото/ очите, сълзене при ярка светлина или цветове. Детенцето вече е голямо и можете да усложните игрите му – забързайте темпото, когато си подавате топка. Следете за реакциите му. Четете на глас, но нека детето е близо до вас и следи текста. Пъзелите и различните логически задачи са прекрасни за тази възраст, също и игрите, развиващи паметта.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

8,793 преглеждания

Comments are closed.