7 признака, че детето може да има проблеми със зрението

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Young Medical Professional Checking the Eyes of Young Boy (8-10)

През първите 6 месеца след раждането бебето може да фокусира само близки предмети и ги вижда в контрастни цветове. На тази възраст е трудно да се установи дали детето има зрителни нарушения, ето защо не изпадайте в паника, ако забележите липса на координация между двете очи. След шестия месец зрението на бебето се обостря и то става все по-способно да вижда фокусирано.

След 2 годинки децата вече са силно ангажирани със заобикалящия ги свят. Вече имат интерес към книжки и филми, разпознават картинки и проявяват интерес към драскане с пастели или моливи. Това е възрастта, в която могат да бъдат забелязани по-отчетливи зрителни нарушения. Ето някои признаци, които могат да ви помогнат да установите дали това е така:

1. Чувствителност към светлина
Когато детето гледа косо и присвива очи при зрителен контакт със светлина, това може да е вреден навик, но в някои случаи се касае за проблеми със зрението.

2. Сълзящи очи
Ако детето има постоянно влажни, сълзящи очи, това също може да е признак.

3. Зачервени очи
При зачервяване, което трае повече от един ден, особено, ако е придружено с образуване на корички и гной в ъгълчетата при клепачите, задължително заведете детето на преглед при офталмолог

4. Болка
Ако детето ви се оплаква от главоболие или парене в областта на очите, проблемът може да касае зрението

5. Четене твърде близо
Четенето на книга от твърде близко разстояние при по-големите деца, както и гледането на телевизия отблизо, може да е, както симптом за проблемите с очите, така и причина за възникването им.

6. Често мигане
Проблемите със зрението предизвикват и твърде често мигане или “играене” на очите – около може да е нагоре-надолу или наляво-надясно.

7. Търкане на очичките
Не всяко търкане на очите при децата е сигнал за зрителни нарушения, но ако това се случва прекалено често или в комбинация с някой от предните симптоми, също е добре да потърсите лекарско мнение

При деца, в чието семейство има страдащи от зрителни нарушения, задължително трябва да се подходи с повишено внимание. Не чакайте да се появят симптоми. Вместо това редовно следете състоянието на детските очички и посещавайте детски офталмолог поне веднъж годишно.

Още:

Как да храним детето, когато се разболее?

Хепатит – 7 начина да предпазим себе си и децата си

 

Пробиването на ушите при момиченцата – да или не?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

22,553 преглеждания

Comments are closed.