Пробиването на ушите при момиченцата – да или не?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Ear_piercing_step_8

Много родители на момиченца (най-вече майките) се питат кога е подходящият момент за поставяне на обеци на детските ушички, има ли рискове и какво трябва да се има предвид. Поставянето на обеци в ранна възраст се практикува отдавна, но е въпрос на избор от страна на родителя дали да предприеме тази крачка. Ето какво обаче е добре да имаме предвид, когато обмисляме своето решение.

Да или не?

Някои родители смятат, че момиченцата трябва задължително да имат обеци и предприемат тази крачка в първия възможен момент. Съображенията са, че колкото по-рано се случи това, толкова по-малко ще се травмира детето, тъй като съвсем малките момиченца не осъзнават какво точно се случва, което помага да се избегне страха от болката.
Други родители са на съвсем противоположна позиция и са на мнение, че поставянето на обеци и пробиването на ушите е решение, което трябва да се вземе със съгласието на детето, когато то е достатъчно голямо.
Страховете, свързани с възпаления и последващи проблеми също оказват влияние, тъй като понякога при деца с по-чувствителна кожа или при изпълнение на процедурата от неквалифицирани лица се стига до известни усложнения.

Къде?

Ако все пак се решите да предприемете крачката с продупчването на ушите, задължително го направете при специалист, който стриктно спазва санитарните изисквания и е достатъчно квалифициран. Пробиването на ушите в домашни условия не е добра идея. Ушната мида е изключително деликатно място, на което са разположени множество акупунктурни точки, ето защо е важно манипулацията да бъде изпълнена внимателно.

Какви са рисковете?

Ако ухото се пробие на неподходящо място, това може да доведе до сериозни проблеми. Дори и милиметър може да бъде фатален и да засегне нервни центрове, отговарящи за зрението, дишането, двигателната активност и т.н.
Друг съществен риск е свързан с възникването на инфекции и възпаления, ако пробитото ухо се замърси. От ключово значение тук е да се поставят медицински обеци непосредствено след манипулацията. За много майки водещ мотив за пробиването на ушите на детето е фактът, че са получили като подарък златни или сребърни обеци, които нямат търпение да поставят на ушите на техните дъщери. Не бързайте с тази крачка, тъй като медицинските обеци трябва да се носят поне един месец. Те са със специално покритие, размер и форма, освен това са абсолютно стерилни.

Какво се прави след поставянето?
Най-важното е ушите да не се мокрят 3 дни и по възможност да не се пипат, особено с мръсни ръце. Дезинфекцирайте ушичките на детето със спирт и памук през първите седмици, но без да ги сваляте.

Ако детето отказва обеци?
При поставянето на обеци важат две правила: „Трай бабо за хубост“ и „Насила хубост не става“. Ако вашето мъниче не желае да му се поставят обеци или пък отказва да ги носи след поставянето, едва ли да го насилвате е най-доброто решение.

Вижте още:

8 въпроса, които да си зададем, преди да вземем домашен любимец на детето 

Вредните навици при децата – какво трябва да знаем за тях

Защо не трябва да караме децата да ядат насила

Да спим с бебето – да, не, понякога?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

35,063 преглеждания

Comments are closed.