7 мита за самотната майка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

lonely mother

1. Самотната майка е наистина самотна
Понятието „самотен родител” толкова силно се е загнездило в общественото съзнание, че дори фигурира във формуляри и закони. На жените, които сами отглеждат децата си, автоматично се лепва този етикет и някак естествено се смята, че те са нещастни, нямат приятели и отчаянието е неизменна част от живота им. Едно обаче е сигурно – самотата не може да фигурира там, където има детски смях.

2. Самотната майка няма личен живот
Друг доста разпространен мит гласи, че самотните майки са лишени от време за себе си, а дори и да разполагат с такова, не умеят да го използват по предназначение и предпочитат да го посветят на децата си. Това определено не е задължително условие. Дори напротив – в много случаи майките, отглеждащи децата си сами, са много социални, обичат да прекарват времето си сред хора, пътуват много и водят много по-активен начин на живот дори от дамите, чието семейство не се е разпаднало.

3. Самотната майка няма кариера
Хиляди жени, както у нас, така и по цял свят успешно доказват, че жените, отглеждащи децата си сами, не само са доста добри родители, но и с изключително успешна кариера. В днешно време ежедневието е натоварено за всеки – независимо дали е самотен родител или – не. Разликата е в това, че семейството на самотната майка се състои от двама, а не от трима или повече члена. В много от случаите жените, отглеждащи децата си сами, не могат да разчитат финансово на никого, освен на себе си, което е допълнителна мотивация да се развиват професионално.

4. В миналото на всяка самотна майка има по един лош баща
Въпреки че не са малко случаите, в които са налице лошите отношения между майката и бащата, това не винаги е факт. Много жени поддържат чудесни отношения с бащите на децата си и успяват да запазят добрия тон, без да са обременени с негативни спомени или разтърсващи обстоятелства, довели до раздялата.

5. Самотните майки са тъжни и депресирани
Една жена може да изпадне в депресивно състояние или състояние на тъга по много поводи – това дали живее с бащата на детето си или не едва ли е определящо. Много специалисти са на мнение, че емоционалното състояние на майката е водещо за поведението на детето и ако тя не се чувства щастлива, това влияе и на малкия човек. В много случаи жените, които са предприели крачката да излязат от пагубни отношения, съпроводени с викове, крясъци и скандали у дома, са далеч по-балансирани и самоуверени, от тези, които се опитват да запазят семейството на всяка цена.

6. Децата на самотните майки са проблемни и трудни
На децата, отглеждани само от майките си, не бива автоматично да се слага етикетът „проблемни деца”. Малчуганите преминават през трудни периоди, дори и да са отгледани в перфектното семейство. Стига да има адекватна грижа, любов и приятелство между родител и дете, самотното родителство няма значение.

7. Самотната майка не е в състояние да даде толкова любов на детето си, колкото биха му дали двама родители
Tова не е вярно, дори напротив. Майката, отглеждаща детето си сама често се опитва да компенсира липсата и ролята на отсъстващия татко, затова се старае да обгради детето си с много повече любов. А и доста често деца, които са отглеждани в семейства на двама родители, изпитват недостиг на нежност и внимание, когато родителите им не обръщат достатъчно внимание на техните нужди и проблеми или са  твърде незаинтересовани от случващото се.

 

Прочетете още:

Кога трябва и кога не да се притесняваме

Когато бащата не участва в отглеждането на децата

Може ли родителството да бъде лесно като игра?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

6,645 преглеждания

Comments are closed.