Когато бащата не участва в отглеждането на децата

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Да бъдеш самотна майка е трудна работа, но още по-трудно е, когато бащата не присъства, освен във вашия, така и в живота на детето ви.

Повечето бащи се отнасят отговорно към своите деца при случай на раздяла или развод със своята приятелка или съпруга. Те се грижат за издръжката му, участват активно във възпитанието и полагат грижи за неговото развитие. Но когато такава подкрепа липсва, несъмнено се появяват много въпросителни, свързани с бъдещото отглеждане на детето. 


Раздялата

При раздяла на дадена двойка, доста чести са случаите, при които бащата се отказва напълно от своето минало семейство. Той престава да посещава детето или изобщо отказва да го взима при себе си за определени периоди от време. Някои самотни майки признават, че техните бивши съпрузи категоричо са отказали да се грижат за своите деца. 


Вижте също:

Как да говорим с децата за развода


Не очаквайте прекалено много

Комуникирайте с вашия партньор и се опитайте да постигнете споразумение, което да бъде изгодно и за двете страни. Запомнете, че няма как да накарате бащата насила да прекарва повече време със своете дете, ако той самия не желае това. 


Бъдете честни

Децата разбират, когато нещата между родителите им се влошат. Така че, ако не знаете защо бащата не се появява и не посещава детето, по-добре не го лъжете, а  бъдете откровени с него.


Не настройвате детето срещу бащата

Позволете на своете дете да изгради собствено мнение за отсъстващия си родител. Не се опитвайте да накарате детето да мрази своя баща. Ако той продължава да не се интересува от своя наследник, тогава мнението ще се формира постепенно и ще бъде правилно изградено с годините.


Бъдете горди със себе си

Отглеждането на дете с партньор може да се окаже трудна задача, а да правиш това като самотен родител,  изглежда направо невъзможно. И все пак това не е причина за отчаяние, а напротив. Не зaбравяйте да живеете в настоящето. Налаждавайте се на индивидуалните качествa, които развива вашето дете и го обгръщайте с любов. Запомнете едно: свършили сте страхотна работа и може да бъдете горди със себе си!


Още по темата:

7 мита за самотните родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

10,754 преглеждания

Comments are closed.