Кога трябва и кога не да се притесняваме

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

 

mother-with-child

Като родители е нормално да се притесняваме за детето си. Една от основните сфери, за която се тревожим, особено когато детето е още малко, е дали нашият мъник се развива физически, ментално и емоционално „както трябва”. Но кога трябва и кога не да се притесняваме наистина?

Когато децата растат и се развиват, те получават нови задачи, учат се на нови неща, придобиват нови умения и опит. Като родители, ние се чувстваме горди, когато проследяваме всичко това и когато детето ни покорява нови предизвикателства и съответно, то също се чувства развълнувано от постиженията си.

Определено е добре да окуражаваме детето си, да го хвалим и да му показваме, че се гордеем с него. Ако сте толкова позитивни и тръпнете при всяко негово постижение, то кога и за какво започват родителите да се тревожат?

Родителите сравняват развитието на децата

Един от основните начини, в които съмнението може да се прокрадне, е когато родителите сравняват какво техните деца могат да правят и какво другите. Няма начин да не сте забелязвали как когато сте в среда с деца, независимо дали това е на детската площадка, в училище или просто се социализирате с приятели, които са родители, вие неизменно, дори несъзнателно, сравнявате децата си, техните умения и кой какво може.  

Това сравняване може да доведе до съмнение в родителите, особено при случаи като това детето ви все още да не може да говори, а негови връсници вече да казват няколко изречения.

Трудно е да пренебрегнем сравнението, което така или иначе хората постоянно правят, но трябва поне да опитаме, защото то не ни помага, а напротив – в повечето случай ни пречи.

Етапи на развитието

Друга причина да се тревожим за децата ни, е когато прекалено много се доверяваме на това какво пише за различните етапи за развитието на бебето. Обикновено, те дават просто насока какво може да прави детето ни в определена възраст, но не са нещо, което може да се отнесе за всички деца. Затова не трябва да ги приемаме за чиста монета.

Погледнете реалистично на нещата, всяко дете е различно и това, че то все още не е проговорило не означава, че има някакъв проблем.  

Кога трябва да се притесняваме?

В много случаи, родителите се притесняват излишно за децата си. Но има и моменти, когато притесненията могат да са оправдани.

Някой деца се развиват по-бавно от други, но ако забележите, че детето ви изостава или има определени проблеми в някои области, не се колебайте да се посъветвате със специалист.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Полезно

15,178 преглеждания

Comments are closed.