W-позиция – защо децата да избягват да седят така?

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

wsitting

W-позицията се използва от децата много често, когато играят на пода. В това положение те седят на дупетата си, коленете са свити, а подбедриците са изнесени назад и встрани покрай тялото. Погледната отгоре позицията наподобява латинската буква W. В това положение, бедрата и коленете са усукани до крайна степен, което ги натоварва по необичаен начин.

Тази позиция се среща при почти всички деца, защото в нея по някакъв начин те се чувстват по-сигурни и по-стабилни, когато са седнали, а и много родители я възприемат за съвсем естествена. Но те обикновено не знаят, че съществува опасност за все още неоформените кости в детския скелет, особено ако детето седи продължително време всеки ден по този начин.

Особено характерна е тази позиция на сядане при децата с церебрална парализа, тъй като при тях е налице повишен мускулен тонус със спастичност/стягане на мускулите от вътрешната страна на бедрата. Това стягане ограничава способността на детето да обръща настрани бедрата си и да сяда странично или с кръстосани отпред пред тялото крачета.

Когато детето седи във W-позиция, бедрата често са под ъгъл от 80-90 градуса, което сериозно надхвърля оптималните 45. Когато дете, свикнало да седи в тази поза, бъде накарано да седне на стол се забелязва, че крачетата му не висят право надолу, а коленете са по-раздалечени от нормалното и то трудно може да кръстоса краката си. При тези деца се забелязва и ограничена подвижност в тазобедрените стави.

W-позицията причинява и усукване на тибията, което може да доведе до т.н. тибиално усукване на стъпалата и походка, при която палците на стъпалото сочат навътре, наречена от някои „походката на гълъба“. Това може да е причина за болки в коленете, често проявяващи се нощем, особено след по-сериозни натоварвания и повече ходене.

При много от децата се наблюдава и вторично спадане на сводовете и плоскостъпие (различно от това, с което всички деца се раждат).

Много често децата, които седят по този начин балансират трудно на един крак.

Когато едно дете седи във W-позиция често или твърде дълго, това може да навреди на правилното развитие на скелета и да повлияе върху цялостния растеж, нарушава се еластичността на сухожилията и силата на мускулите, а това от своя страна пречи на нормалното функциониране на цялата опорно-двигателна система на детето.

Ето кои са най-често срещаните негативни ефекти от тази поза:

-         Ранни ортопедични проблеми

-         Забавено развитие на ортостатичния контрол и стабилността

-         Забавено развитие на фините двигателни умения

Това са трите основни причини, поради които децата не бива да се оставят да седят в тази поза продължително време. Наред с това W-позата ненужно натоварва тялото на все още неоформената скелетна структура на малкото дете.

Освен това W-позата натоварва бедрата и прасците по необичаен за тялото начин, разтегля мускулите и сухожилията, отговорни за голяма част от движенията, влияе негативно върху ахилесовите сухожилия и останалите части на стъпалото и петата. Децата, които често седят в тази поза, са по-склонни към изкълчвания на ставите, разтегляния на мускулни влакна и мускулни спазми. Това от своя страна може да повлияе върху цялостното и правилно развитие на двигателните умения, баланса и координацията на тялото.

W-позицията нарушава ортостатичния контрол като променя центъра на тежестта по време на игра, което пряко влияе върху стабилността. Всичко това отслабва силата на мускулите и пречи за правилното им развитие и нарастване.

shutterstock_380191342

Задачата децата да бъдат научени да седят по различен от този начин е трудна и изисква постоянно наблюдение и много упоритост от страна на родителите. Организирането на цветен и примамлив работен кът с малка масичка и пъстро столче обаче, е един от начините детето да бъде провокирано да ги използва, вместо да седи на пода. Друг полезен прийом е да приучите детето да седи с крачета, кръстосани пред тялото или както у нас тази поза е най-известна „по турски“.

Разбира се, W-позицията не винаги е причина за сериозни проблеми в израстването на детето, но е по-добре ако то седи по други начини, защото W-позата за седеж носи риск от ортопедични проблеми неколкократно повече.

По материали от интернет

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

37,818 преглеждания

Comments are closed.