Върховният съд на Германия взе решение в полза на ваксините в спор между родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

vaksini_k

В спор между родители дали детето им да бъде ваксинирано, или не, Върховният съд на Германия отсъди в полза на бащата, настояващ 5-годишното му момиче да получи пълна имунизация, въпреки че майка му е против, съобщава Ройтерс.

Ваксинирането в Германия не е задължително, но е препоръчително и за него има стриктни инструкции от здравните власти. И там, също както в голяма част от Европа, има тенденция за намаляване на имунизационния обхват и бумове на инфекциозни болести. Решението на съда е крачка в борбата с тази тенденция.

В становището на Германския върховен съд се посочва, че спорещите родители са разделени и детето живее с майката, но съдът застава на страната на бащата, защото неговото искане е в съответствие със здравните препоръки и медицинските стандарти на държавата и защитава интереса на детето. В другия край на спора опасенията на майката са, че ваксините са „лобизъм на фармацевтичния сектор и лекарите“ и потенциалните вреди от тях са по-големи от ползите.

Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) показват разширяващи се пропасти от неваксинирано население из Европа, които представляват потенциални огнища на опасни инфекциозни болести. Грешна е логиката, че неваксинираните са защитени, щом околните са ваксинирани, защото броят на неваксинираните расте, предупреждават специалистите и това се доказва от бума на морбили из Европа в момента.

В борбата с антиваксиналните настроения много европейски държави обмислят да направят ваксинирането задължително. Това предприе и правителството на Италия миналата седмица.

източник: www.dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

5,037 преглеждания

Comments are closed.