„Стара хартия за нова книга“ с дебют в Плевен и нов рекорд в Русе

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Snimka 5

Състезанието между общините домакини на благотворителната акция „Стара хартия за нова книга“ продължава, след като рекорден брой деца от Русе участваха в тазгодишното ѝ издание. 2740 малки екоактивисти от дунавския град се включиха в събитието на 23 септември 2018 г. на пл. „Свобода“. Всички те предадоха общо 13,8 тона хартия за рециклиране и така спасиха от изсичане 182 дървета. В замяна малчуганите получиха близо 2950 нови книжки.

Празничният ден беше открит от Наталия Кръстева, заместник-кмет по комуналните дейности към Община Русе. Тя не скри радостта си, че градът посрещна кампания за четвърта поредна година и изрази надеждата си, че тази традиция ще продължи.

Директорът на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова приветства гостите и пожела на всички деца да не спират да четат и да откриват невероятните истории, скрити между кориците на книгите.

Организаторите на събитието от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ Мила Алексиева и Сиана Колибарова също поздравиха участниците. Те представиха новото специално издание на кампанията „Грийн тийн“ и отправиха благодарността си към всички родители, които чрез личния си пример показват на децата си, че пътят към това да живееш в чист град минава през приказния свят на книгите.

Snimka 6

Специалната празнична програма включваше десетки тематични изненади, театър, песни и танци. Децата премериха сили във викторина, вдъхновена от литературния символ на тазгодишната кампания – „Светът на Нарния“. Всеки, познал верните отговори, спечели книги от поредицата „Хрониките на Нарния“ на издателство „Труд“. Допълнителни награди от „Албо груп“ им донесе друга екоигра, която провери какво знаят за рециклирането и разделното събиране на отпадъци. За настроението на присъстващите се погрижиха десетките таланти от Общинския детски център за изкуство и култура – Русе.

Snimka-5-(1)

След като кампанията премина през градовете Бургас, Хасково, София и Русе,  Стара хартия за нова книга откри първото си издание и в Плевен. То премина с голям интерес,  а 1250 деца от града се включиха в каузата. Със своите 7,2 тона предадена хартия за рециклиране малчуганите спасиха от изсичане 94 дървета, а в замяна получиха 1470 нови книжки. Събитието, подкрепено от Община Плевен, се състоя на 24 септември 2018 г. на пл. „Възраждане“ и беше петото поред в настоящото издание на кампанията.

Организаторите на акцията от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ Мила Алексиева и Сиана Колибарова изразиха надеждата си инициативата да се превърне в традиция за общината и все повече деца и родители да имат възможност да се включват в нея занапред.

Музика, песни, танци, куклено шоу и много предизвикателства очакваха малчуганите през целия ден. Всички те имаха за цел да им покажат, че да се грижиш за природата и да четеш е не само полезно, но и много забавно. С викторината в стил „Хрониките на Нарния“ децата си спечелиха книжките от едноименната поредица на Клайв С. Луис и издателство „Труд“. А още награди малките екоентусиасти получиха, след като отговориха правилно на всички въпроси за опазването на околната среда и разделното събиране на отпадъците. В празничната програма участие взеха десетки талантливи изпълнители от Плевен.

Всички детски усмивки и всички запомнящи се мигове от деня бяха уловени от „Verus Photograhy“, партньор на инициативата в града.

Snimka-6-(1)

След националният си поход през Плевен, Бургас, Хасково, София и Русе, финалът на „Стара хартия за нова книга“ ще бъде поставен в Пловдив на 29 септември.

Организатори на акцията са „ЕКОПАК България“ АД и Книжен център „Гринуич“.

Партньори на инициативата „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“ и „Труд“. Кампанията е подкрепена от издателствата „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Бард“, Фют“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, clubz.bg, Майко мила!, azcheta.com, az-deteto.bg, dnes.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg.

 

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

462 преглеждания

Comments are closed.