Съхраняване на домашно приготвеното бебешко пюре в хладилника

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

baby-eat-puree

Препоръчително е прясно пюрираната храна да престои не повече от 48 часа (някои специалисти по безопасност твърдят, че периодът може да продължи 72 часа) в хладилника. Това ограничаване на времето за престой гарантира минимален риск за развитие на бактерии в пюрето и слаба вероятност то да поеме „вкуса на хладилника”. Това правило важи за сготвени зеленчуци, плодове, месо и др.

Ако не планирате да замразявате домашната бебешка храна, препоръчваме ви да приготвяте пюрето ден за ден или през ден. Например може да изпечете един сладък картоф, след което да замразите едната половина, а другата да пюрирате. Този принцип ще ви помогне да намалите „загубите” на храна и да осигурите нейната безопасност.

Според експертите бебето трябва да направи между 15 и 21 опитвания на дадена храна, преди да разберете дали я харесва или не. Ако тепърва започвате да го захранвате с твърда храна, няма да сте в състояние още в началото да определите дали изпитва някаква неприязън.

Замразяването на пюретата ще ви позволи отново да се върнете към вече „отхвърлена” храна. Дори стриктно да спазвате правилото за 4-дневното изчакване, все пак ви препоръчваме да замразявате бебешката храна за оптимална безопасност.

Ако приготвяте малки количества и ги държите в хладилника, помнете, че не трябва да храните бебето директно от контейнера на уреда и след това отново да съхраните сместа. Тя може да се зарази със слюнка и да се развият бактерии. Винаги изваждайте определена порция от контейнера и я пресипвайте в купичка.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Хранене

12,841 преглеждания

Comments are closed.