Подкрепа за новородените и техните родители

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

FZND_1_k

Фондация „За Нашите Деца“, Регионална Дирекция „Социално подпомагане“ (РДСП) – София и ПСАГБАЛ „Св. София“ ЕАД, подписаха споразумение за превенция на изоставянето на бебета. В Център за обществена подкрепа (ЦОП) „Света София”, споразумението подписаха господин Александър Малински – регионален мениджър за град София и град Пловдив, г-жа Цветелина Василева – директор РДСП София, и д-р Гергана Коларова – член на съвета на директорите на ПСАГБАЛ „Св. София“.

Това споразумение е още една крачка за постигането на най-важното: всяко дете са расте в семейството си, а родителите да имат подкрепа и сигурност в моментите, в които това им е най-необходимо.

„Добрите механизми и процедури, заложени в това споразумение, показват ясната заявка, която сме дали, че превенцията е изключителен приоритет за РДСП София. Фондация „За нашите Деца“ е пример за отлична работа в сферата на превенцията“, каза г-жа Цветелина Василева.

Фондация „За Нашите Деца“ работи активно по програмата за предотвратяване на раздялата между деца и родители, част от която е превенцията на изоставянето на бебета още в родилното отделение.

Семейната среда е изключително важна за здравословното развитие на детето, а родителите винаги имат нужда от подкрепа и ресурси, за да се справят с отглеждането на своите деца. Общите мерки и действия гарантират намаляването на броя изоставени деца.

Споразумението предвижда два пъти седмично Фондацията да има дежурства в ПСАГБАЛ „Св. София“, което ще допринесе достигането до повече новородени и родители нуждаещи се от подкрепа. Разширена е целевата група, която включва не само семействата заявили желание за раздяла с новороденото, но и родилки, които нямат подкрепа, многодетни семейства, семейства живеещи в бедност, родители с увреждания или зависимости, семейства на новородени с увреждания или здравословен проблем, както и семейства на недоносени бебета. Това ще улесни ранното разпознаване на рискови случаи.

Партньорите ще работят усилено с деца с увреждания, както и с деца, които са настанени в болница, поради което контактуват по-рядко с родителите си. Ще бъдат организирани на информационни срещи, заедно с представители на болницата по теми, които да повишат информираността и родителските умения на участниците.

„Изключително съм радостна от работата на ПСАГБАЛ с Фондация „За Нашите Деца“. Виждам позитивното отношение и огромно желание, с което вършите работата си, което е и причина за добрите резултати“, сподели д-р Гергана Коларова

***

За фондация „За нашите деца“
Фондация „За Нашите Деца” е българска неправителствена организация, която от 1992 година подкрепя уязвимите български деца и техните семейства. „За Нашите Деца” е наследник на британските правозащитни организации „Европейски детски тръст”, „Християнски детски фонд” и „ВсякоДете”. С международния опит и качествената експертиза, за първи път организацията прилага на национално ниво подкрепата за родители с цел предотвратяването на изоставянето на деца, приемната грижа и създава първите общински екипи от социални работници в закрилата на детето. Вече 25 години фондация „За Нашите Деца” е еталон за качествена социална работа, която се интегрира качествено в държавната политика за закрила на децата.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

974 преглеждания

Comments are closed.