• No categories

Коледна пуйка с плънка

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

koledna puika

За да е пълна Коледната трапеза имаме нужда и от една печена пуйка със златиста коричка. Тази рецепта е напълно подходяща за случая и със сигурност ще се погрижи за всичките ви сетива.

Необходими продукти:

– 1 по-голяма пуйка (5-6 кг)+ дреболии
– 350 гр. ориз
– 200 гр. гъби
– 3 стръка праз
– 100 гр. златни стафиди
– 100 гр. супени кайсии
– 100 гр. сушени сини сливи
– 1 с.л. галета
– 2-3 скилидки чесън
– 1 ч.л. чубрица
– 1 к.л. кимион
– 1 к.л. черен пипер
– 1 к.л. бял пипер
– 1 к.л. розмарин
– 1 к.л. риган
– 1 к.л. мащерка
– 150 мл. бяло вино
– 2 дафинови листа
– сол
– олио или зехтин

Начин на приготвяне:

1. Почистете добре пуйката, като запазите дреболиите й. Натъркайте я с малко сол, зехтин (олио) и пресован чесън отвън и вътре. Вътре изсипете половината от бялото вино и я сложете за 1 час да се овкусява, като от време на време я обръщате.

2. Загрейте малко мазнина в достатъчно голям тиган и задушете накълцания праз, гъбите и дреболийките на пуйката. Щом всичко омекне, добавете подправките. След това сипете предварително изплакнатия ориз и разбъркайте добре.

3. Долейте останалото вино, разбъркайте отново и щом се изпари, долейте чаша топла вода. Бъркайте, докато оризът поеме всичката течност. След това досипете 2 чаша вода и отново изчакайте и тя да се абсорбира. Свалете от котлона и към нея прибавете нарязаните сушени плодове. Оставете плънката да се охлади.

4. Напълнете пуйката с плънката и я зашийте. Сложете я в намазнена тава, върху парчета лук, за да не залепне. Намажете обилно цялата пуйка със смес от 1-2 ч.л. червен пипер и зехтин. Долейте в тавата 2 ч.ч. топла вода.

5. Покрийте добре с алуминиево фолио и сложете да се пече в загрята на 180 градуса фурна. Времето за печене се пресмята така: по 20 мин. за килограм плюс още 80 мин. Готовата пуйка се изважда, отстранява се фолиото и се полива с получения в тавата сос. Върнете я във фурната за още 15-тина минути, докато хване апетитен загар.

NB: Не забравяйте, че на замразената пуйка са й нужни около два дни, за да се размрази. Затова не оставяйте купуването й за последния момент.


Още празнични рецепти:

 tikvenik s tocheni kori   Тиквеник с точени кори

baklava   Баклава

lozovi-sarmi   Постни лозови сарми

   Коледни меденки 


FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Posted in: Вкусно

13,642 преглеждания

Comments are closed.