Коледа по света – Дания

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

christmas-denmark

Празникът в Дания, поради спецификата на националния фолклор и митология, е свързан с образа на елфа Nisse. Той е празничен малък елф, който много обича шегите и смеха. Носи сиви вълнени дрехи, червена чапка и червени чорапки. Аналог на неговата фигура можем да търсим в популярните джуджета на Дядо Коледа – вълшебни трудолюбиви помощници, които изработват коледните играчки. Всяко семейство оставя на елфа купичка с оризов пудинг, за да бъдат шегите му добронамерени и смешни. Обикновено, ако някой не го ядоса, той е добър, внимателен и много обича децата.

Празничната вечеря задължително започва с голяма купа оризов пудинг, който съдържа в себе си вълшебен бадем. Пудингът е много популярен в Дания. Малчуганът, който намери бадема, получава награда. Следват различни традиционни ястия – гъска с червено зеле и картофи например. Има и обилен десерт – много сладкиши и бонбони.

Интересна е традицията в Дания, наречена „коледно плато”. Тя произлиза от минали векове, когато богаташите раздавали за Коледа специално коледно плато на прислужниците си, пълно с бисквити и плодове. Днес такива плата се подаряват много често на Коледа и са почти задължителни между близки, колеги, съседи. Всяка домакиня може да вложи нещо от себе си в подобно плато – чрез декорации, оформяне, цветна хартия и т.н.

Дечицата не бива да виждат коледното дръвче до вечерта на 24 декември – то се украсява от родителите. Вечерта преди 25 декември е голям празник в Дания, празненствата продължават цяла нощ, трапезата – също.

Греяното червено вино също е неразделна част от коледното меню.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Празници

4,330 преглеждания

Comments are closed.