• No categories

Класически меденки за Коледа

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

IMG_9994


Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и пудрата захар в голяма купа или тава. Смесете ги с подправките и содата. Направете кладенче и в него сложете затопления мед, нарязания на парчета маргарин (или масло) и яйцата. Тестото се оставя да почива, а през това време можете да приготвите тавите и кафявата глазура, с която да намажете меденките веднага след като ги извадите от фурната. Така ще станат лъскави и красиви. Сместа за какаовата глазура задължително се прецежда през фина цедка.

Тестото се разточвате на кора  с дебелина около 5 мм. С формичките се изрязват фигурки от тестото, нареждат се на разстояние в тава, застлана с хартията за печене и се пекат в предварително затоплена на 160˚С фурна, за около 10-11 минути. Изваждат се от фурната и веднага, а с помощта на четка се намазват с кафявата глазура.

Бисквитките се оставят да изсъхнат и изстинат, след което може да се декорират с белтъчната глазура. Ако искате бялата глазура да е гладка и с нея да се правят много тънки линии, трябва да пресеете пудрата захар 2 пъти и да прецедите белтъка през много фина цедка или през парче дамски чорапогащник и да приготвите глазурата ръчно. Разбъркването й с миксер ще вкара въздух в белтъка. На един белтък се слагат няколко капки лимонов сок и около 150-200 гр. пудра захар (според големината и гъстотата му). Ако ви се стори рядко, прибавяте захар, ако е гъсто още няколко капки лимон. Консистенцията на глазурата трябва да е такава, че да оставя оставя тънка, дълга, непрекъсваща линия, която да не се разлива. Най-лесно е да я насипете в пош с малък кръгъл накрайник и с него да декорирате бисквитките според фантазиите си. Можете да използвате и обикновен найлонов плик за сандвичи, като отрежете съвсем плитко едното му ъгълче.

Ако наръсите кристална захар върху глазурата ще постигнете ефект на скреж.

Може да се приготвят дни преди Коледа, а най-добре да престоят поне 4-5 дни преди празника, за да омекнат достатъчно.

IMG_0001

Рецептата е адаптирана от  mycookingbookblog.com
снимки: Нели Терзиева

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Pages: 1 2

20,379 преглеждания

Comments are closed.