Канадско бебе получи здравна карта, в която не е посочен полът му

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

v-qponiq-se-rodi-bebe-ot-zamrazena-predi-12-godini-qijcekletka

Осеммесечно бебе, родено в Британска Колумбия, Канада, получи здравна карта, на която не е посочен полът му. Това е първият подобен документ за Канада и вероятно в света и представлява поредната стъпка в световното движение за освобождаване от половата принадлежност, пише Би Би Си.

Родител на детето е Кори Доти – транссексуален човек, който не се самоопределя нито като мъж, нито като жена. Доти се бори половото определение да отпадне включително и от акта за раждане на бебето, за да му позволи да се самоопредели, когато порасне. В здравната карта, която била издадена на осмия месец на бебето, в полето за пол вместо стандартното М за мъжки или F за женски, е въведено U – от „undetermined“ или „unassigned“ – неопределен или неуточнен.

Бебето, родено от Кори Доти през миналия ноември, било кръстено Сирил Атли. Доти опитва да наложи обръщение и към себе си и към бебето в множествено число – те/тях – за да се избегне втълпяване на детето какъв пол да избере, ако околните му казват той или тя. Според Доти половите органи при раждане са без значение и иска да заличи пола от всички официални документи.

„Ще отгледам Сирил по такъв начин, че докато те не добие възможността да се самоопредели и да ми каже какво е, ще се държа с тях просто като с бебе. Ще им дам цялата си любов и подкрепа, за да се почувства най-цялостният човек извън ограниченията на мъжката или женската кутия“, казва Кори Доти.

Родителят е учител в местното училище и е сред основателите на Коалицията за свобода на личните документи от пол (Gender-Free ID Coalition). Борбата на организацията е децата „да не се обременяват с пол от раждането“, защото ако по-късно решат да го променят, това е свързано с много време и административни затруднения.

Засега властите отказват да премахнат пола от акта за раждане на Сирил Атли, но Кори Доти оспорва в съда. Адвокатът на семейството Барбара Финдли казва, че полът на бебетата сега се определя веднага след раждането спрямо съдържанието на органите между краката, но всъщност трябва да минат няколко години, докато детето изгради личността си и успее да определи само за себе си половата си идентичност.

източник: dnevnik.bg

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

Етикети:

1,821 преглеждания

Comments are closed.