• Няма категории

Как да подредим дома си, според методите на Мария Монтесори

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_montesori-sedmica.jpg

Мария Монтесори е първата жена лекар в Италия, специализира педиатрия и пише трудове за деца. Създава специално училище за умствено изостанали деца. Разработва собствена методика с разнообразни дидактични материали, която продължава да е актуална и предпочитана от много родители система за ранно детско развитие и до ден днешен.

Как да направим средата в дома си уважителна към нуждите на детето?

„Единственият начин да отгледаш дете, което уважава другите, е като му осигуриш уважителна среда”, пише М. Монтесори. Затова и важна част от нейната педагогика е подготвената среда. Мебелите да бъдат с подходящи размери и да осигуряват свобода на дейностите. Всяко нещо да има място и всяко нещо да е на мястото си.

В коридора

Осигурете малка пейка или столче до вратата за сваляне/обуване на обувките и кошница, в която да поставя обувките си. Или може да отделите отделен рафт в шкафа за обувки. Помислете за ниски закачалки за връхните дрехи в коридора и за кърпите в банята.

В кухнята

Самоуважението на детето нараства, когато му позволяваме да използва нашите неща вместо пластмасови заместители. Винаги, когато е безопасно, давайте на детето красиви материали, дори и чупливи, като по този начин споделяте с него това, което използват останалите членове на семейството.

Отделете място в някой от кухненските шкафове за чинийка, чашка, виличка, лъжичка, които детето да може само да достига и да си сервира.

Залепете картини с плодове и зеленчуци на нивото на детето. Отделете рафт в хладилника, който да е на детето, с храни, подходящи за него.

В хола

Освободете първите два рафта от библиотеката или купете шкафче с отворени рафтове и наредете на него играчките и книжките на детето. Използвайте кутии, таблички, кошници, за да сортирате материалите. Залепете картини на нивото на детето, така че да може да ги разглежда.

В спалнята

Леглото на детето трябва да бъде ниско, така че то да може лесно да слиза от него и да се чувства свободно. Като вариант може да използвате матрак, поставен на пода. Поставете огледало на стената до леглото на детето. Подредете дрехите на детето на отворени рафтове или освободете най-долните чекмеджета на шкафа, така че детето да може само да избира дрехите си. Уверете се, че има само дрехи, подходящи за сезона.

Необходимо е да имаме малка масичка и столче, на които детето да може да играе и рисува. Това помага не само за правилната стойка, но и за по-добрата концентрация.

www.detetoigrae.com

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

11,178 преглеждания

Comments are closed.