Изоставянето на деца и необходимостта от спешни промени в социалната система

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_handsss.jpg

„Необходима е дълбока социална реформа“, коментира изпълнителният директор на Национална мрежа за децата Георги Богданов във връзка с поредния случай на изоставено дете в столичен парк.

„Хората не знаят кой реално може да им помогне и къде да потърсят помощ“, допълни Богданов в интервю за БНР. Отделите за закрила на детето са претрупани с работа. Това, което знаем със сигурност по този конкретен случай е, че със семейството не е работено за превенция на изоставянето. Услугите и центровете, в които работят нашите колеги от неправителствените организации членове на Национална мрежа за децата, са препълнени със случаи, които са много тежки. Социалните услуги в страната са много малко и са недофинансирани, затова се стига до такива случаи.

„При последните два случая на изоставяне, ние нямаме отговор дали няма измерения на психично страдание – някакъв тежък психичен проблем, някакво насилие над жената или друг вид скрит тормоз, който да повлияе върху подобно драматично решение да изостави бебето си“. Това коментира клиничният психолог и психоаналитик Весела Банова от Сдружение „Дете и пространство“ в студиото на bTV. Изключително важен е въпросът как се получават сигналите за деца в риск от изоставяне, допълни тя.

Системата за закрила в България трябва да се развива така, че да работи за всички деца, а не само за децата в риск – да има превенция, което в момента не се случва. Редно е още в системата на здравеопазването, при проследяване на бременността на жената, или в родилното отделение, да се прецени, че има риск от изоставяне. Много е важно бременностите на всички майки в трудно положение, от изолирани общности, да бъдат проследявани и да може да се разговаря за детето. Това е най-мощното средство за превенция на изоставянето, което се прилага в Западна Европа. Има позитивен опит с подобни практики, например в Шуменско, където знаейки, че има една 16- или 18-годишна майка, още преди тя да роди, екипите започват да я подкрепят и това е най-добрия начин за справяне с проблема, коментира още Весела Банова.

Скорошните два случая на бебета, изоставени в парк в София, са поредния сигнал, че системата реагира след ситуацията на риск и криза в семейството, едва след подаването на сигнал за настъпилото негативно събитие. Това, за което ние от години от Национална мрежа за децата се застъпваме е, за промени в социалната система и налагането на семейно-ориентирания подход за работа с децата и семействата. Необходимо е насочване на усилията на всички специалисти от здравната, социалната, образователната и останалите системи към интегриран и комплексен подход за спазване правата на всички деца и поставянето на фокус върху превенцията, ранната интервенция и подкрепата на родителите. Водещ принцип следва да е откриването на проблемите в зародиш и недопускането им да се разраснат с негативни последствия за детето и родителите му. За целта, освен гарантирането на достъп до различни услуги и форми на грижа, следва да се подкрепят и регламентират различни програми и услуги, насочени към увеличаване на активната работа на терен – обходи и издирване на децата и семействата с проблеми и директна работа за тяхната подкрепа, насочване към различни специалисти и услуги, и прилагане на ефективни координационни механизми за проследяване на случаите.

НМД

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

1,494 преглеждания

Comments are closed.