Ин витро процедурите – без лимит

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_baby-sweating-at-sleep_600x400.jpg

Броят на ин витро процедурите, от които се нуждаят пациентките вече ще се определя от лекарите и няма да е ограничен до три, както беше досега.

Това обяви министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Кабинетът прие промени в постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява нужния ресурс за всички необходими процедури, чийто брой ще се определя от лекарските екипи за всеки отделен случай.

„Държавата е осигурила 12 млн. лв. за нуждите на асистираната репродукция“, допълва министърът на финансите Владислав Горанов.

„Това, което предложихме на правителството, е Фондът за ин витро да започне да работи по-бързо и хората, които са ангажирани и са подали документи, ще бъдат одобрявани в рамките на 5-6 месеца”, каза д-р Георги Стаменов.

Фондът за асистирана репродукция ще може да реимбурсира замразяване на яйцеклетки и ембриони при хора с онкологични заболявания.

„Онкологията напредна много и има възможност за излекуване на тези хора, които след заболяването губят репродуктивните си възможности“, отбеляза специалистът.

Двойките с репродуктивни проблеми в България са около 250 000. Всяка ин витро процедура струва по около 5000 лева. Правителството планира годишната сума в бъдеще да е без ограничения, така че ин витро процедурите да са достъпни до всички нуждаещи се толкова пъти, колкото е необходимо за всеки отделен случай.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

Публикувано в: Актуално Новини

1,174 преглеждания

Comments are closed.