Държавата с намерения да стимулира раждането на трето дете

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

rp_kids_reading_outside_19225789.jpg

Правителството ще поеме отговорността и финансовата грижа, за да промени негативните демографски тенденции в държавата, това заяви вицепремиерът Валери Симеонов.

Раждането на трето дете ще се стимулира с допълнителни финансови механизми, ще се поемат таксите за детска градина, ще се предвиждат помощи за дрехи, учебни помагала и други необходими за отглеждането на трето дете средства и пособия. Тези мерки ще имат за задача да облекчат семействата с три деца, така че те да не представляват тежест за бюджета на българското семейство, заяви още той. По думите му, мерките ще бъдат заложени в съвместната управленска програма с хоризонт 2020 г., която все още не е съгласувана.

В тази посока са и мерките, които правителството взема по отношение на  премахването на ограниченията за броя за ин витро процедурите.

За преодоляване на демографския срив Симеонов спомена и възможността младите семейства да получат жилища срещу нисколихвени или дори безлихвени кредити, както и мерки за привличането на българите от чужбина за завръщането им в България. Най-вече хора с българско самосъзнание от Македония, Западните покрайнини, Молдова и Украйна, където, според него има немалък резерв за възстановяване на ръста на населението.

„Ще се стремим да ангажираме младите хора, които следват тук, да поемат ангажимент за работа в България.“ Според Симеонов със стипендии, отпуснати от държавата, дори и за тези, които се обучават в чужбина.

Вицепремиерът каза още, че са необходими и редица нови мерки за профилактика на здравето, а не  само за лечението на вече установени болести, което ще подпомогне удължаването на живота на българите, което също има отношение към демографската криза в страната.

FacebookTwitterGoogle+TumblrPinterestSvejo

2,484 преглеждания

Comments are closed.